10.4 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

С 20 % са се увеличили новородените след старта на кампанията „Хиляда бебета повече за Бургас”

Ръстът на новородените бебета за последните три месеца, откакто стартира кампанията „Хиляда бебета повече за Бургас”, е 20 %. Данните на служба „ГРАО” в общината показват 234 родени бебета през април, 260 – през май и 280 през юни. В това число влизат и родените в Бургас деца на чужденци.

Най-голямо е увеличението на проплакалите пеленачета в УМБАЛ „Дева Мария”, която е и инициатор на кампанията. В болницата през юни са се родили с близо 1/3 бебета повече в сравнение с април.

Една от причините за това е предоставянето на еднакъв достъп за всички родилки до ВИП условията в болницата.

Кристина Стоянова от Айтос ражда първото си дете в Сливен, но за второто не се колебае в избора си с болница „Дева Мария”.

„Раждането ми излезе напълно безплатно, а условията в „Дева Мария” и отношението на персонала са в пъти по-добри, отколкото в болницата в Сливен. Впечатлена съм от грижата към бебетата – денонощно мога да звънна на звънеца до леглото ми и сестрите или акушерките се отзовават за минути. Нещо повече, сами минават и непрекъснато питат имаме ли нужда от нещо, дават съвети с кърменето, с успокояването на бебетата”, споделя младата майка.

Началникът на Родилно отделение на УМБАЛ „Дева Мария” д-р Валентин Ирмов е категоричен, че въпреки увеличеният брой раждания качеството на услугата остава на най-високо ниво.

„Натоварването се увеличи, но персоналът се справя адекватно на ситуацията. Всички са много добре подготвени – лекари, акушерки, санитарки, специализантите също. Отделението по неонатология, което е единственото с трето най-високо ниво на компетентност в Югоизточна България, също успява да обгрижи по най-добрия начин целия поток от новородени”, казва д-р Ирмов.

Акушер-гинекологът споделя още, че се е увеличил и броят на желаещите да раждат по метода на Щарк, който в региона се практикува единствено в болница „Дева Мария”. При родилки, за които по медицински показатели се препоръчва раждане чрез цезарово сечение, този метод позволява по-безболезнен постоперативен период и по-бързо възстановяване.

На разположение на родилките в болницата вече е и лукс студио с множество екстри и първата у нас постоянна галерия. Неин автор е художникът Георги Андонов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини