13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Таню Атанасов: Кой трови Бургас със стирен?

В миналогодишният анализ за състоянието на въздуха в Бургас е отчетено необяснимо превишаване на средно-дневните и средно-часовите норми за съдържание на стирен /стирол/. Най-високата продължителност на експозициите е била през месеците юни, ноември и декември. Общо в 48 дни са измерени по-високи стойности на този вреден за здравето въглеводород.

Още по-тревожно е, че институциите, които са отговорни за контрола на качеството на въздушната среда и влиянието й върху здравето на гражданите – Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, Регионална здравна инспекция /РЗИ/ и направление Екология към Община Бургас, не реагират на тези факти, пише в съобщение до медиите общественият посредник на Бургас, Таню Атанасов.

*Системата, която отчета тези тревожни данни се нарича ДОАС /диференциална оптична автоматична система/ и се намира в непосредствена близост до служителите от РИСВ.

Замърсяването продължава и през тази година

[box]

През м. януари 2015 г., в общо 12 дни са били измерени по-високи количества от допустимите норми. От тях в 7 дни е било констатирано средно-дневно и средно-часово превишаване. На 01.01.2015 г., СЧН са били 1,94 пъти, а СДН – 1,22 пъти над нормите. Малко по-малко са били и в останалите дни.

През м. февруари са измерени в 2 дни, а през м. март в 3 дни превишения. В м. април се наблюдава увеличение на съдържанието на стирен в общо 7 дни, от които в два дни на СДН и СЧН, а в 5 дни на СЧН.

През м. май, дните нарастват рязко на 20, от които в 10 дни има превишаване на СДН и СЧН, в 7 дни само на СЧН, а в 1 ден на СДН.

[/box]

Тези данни показват определена цикличност на дейности, в които се използват значителни количества от този вреден за здравето ароматен въглеводород

От РИОСВ и РЗИ не намерат за необходимо да обяснят причините, да изяснят източниците и мерките, които са предприели, смята Атанасов. Преди няколко дни, омбудсманът е получил писмо от Окръжна прокуратура – Бургас, в което се казва, че е започнала проверка.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук