17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Туристите от Беларус с 5-годишни визи?

Небивал интерес на беларуски граждани към България, отчетоха консулските служби и през този туристически сезон. „Наблюдаваме ръст на беларусите, които посещават българското Черноморие. През тази година са били издадени 100 000 визи като 80% от туристите са почивали в Бургас, Созопол, Несебър и Приморско.“ Това каза пред журналисти новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус у нас, Владимир Александрович  Воронкович, минути преди да бъде посрещнат от кмета на Бургас Димитър Николов.

               *Извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус у нас, Владимир Воронкович                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Воронкович  похвали българските консулски служби в Минск и отбеляза, че голяма част от проблемите с визите на беларуски граждани за България са били решени още в началото на сезона. Заслуга за това имали представители на Регионална туристическа камара – Бургас и българските служби.

„Работим в изключително сътрудничество с колегите си от България. И към момента нямаме сериозни проблеми. Надяваме се в близко бъдеще визите да станат безплатни и да се издават за срок от пет години“, допълни новият посланик. По думите му, цената, която заплащат беларуските  граждани за българска виза към момента е поносима. Общи договорености за отпадане на таксите има, но все още не е ясно кога това ще се случи.

Воронкович  припомни, че между България и Беларус съществуват множество сфери на взаимоотношения. От години двете страни обменят опит и контакти в областта на туризма, образованието и бизнеса.

                                                      *Почетният консул на Беларус в Бургас – Атанас Попов

Почетният консул на Беларус в Бургас, Атанас Попов пък заяви, че беларусите  все пак срещат проблеми в България. Той посочи слабости в здравеопазването и банковото дело. Имало и нарушения на предварителни договорености за условията в хотелите и базите за настаняване.

„Винаги сме срещали подкрепа от местните власти при разрешаването на различни проблеми. Именно с тази подкрепа сме успявали да реагираме адекватно и навреме, за да няма провалени почивки на беларуски  граждани в България“, отбеляза Попов.

По думите му, наплив на беларуси, които искат да закупят жилище по Южното Черноморие  все още няма. Повечето граждани на бившата съветска република все още предпочитат да инвестират в района на Добри и Варна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук