9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Турция преодоля кризата с руснаците, вдигат цените на почивките /галерия/

Ознур Беят е мениджър маркетинг и продажби в най-новия петзвезден хотел в Анталия Granada Luxury Belek. С нея и с оперативния мениджър на петзвездното бижу- Танер Озкан разговаряме за това каква е формулата, за да се развива успешен туризъм, какви пазари се разработват в Турция, преодоляна ли е кризата с руските туристи и как се намира качествен, висококвалифициран персонал.

Г-жо Беят, как достигнахте до тогава висока позиция в туристическия бизнес и какво ви мотивира да работите в тази сфера?

– Завърших туризъм в университета в град Мерсин. От 20 години работя в сферата на туризма. Обичам да общувам хора от целия свят затова избрах тази работа, която много обичам.

Ще отбележи ли Турция ръст на туризма през този сезон и как компенсирахте отлива на руски туристи от миналото лято?

– Очаква се 2018 година да е много по-добра от 2017, след като се преодоля кризата с руския пазар. Това вече се усеща. Granada Luxury Belek работи с туристи от цял свят. Не разчитаме само на руски туристи и затова преодоляхме много леко тази криза.

Разработвате ли нови пазари?

– При нас са много силни онлайн резервациите. В Granada Luxury Belek следваме принципа да не правим разлика между туристите от различните нации. Ние сме отворени за целия свят и следваме нашия висок стандарт.

Разчитате ли на ваши туристи?

– Да, разчитаме на наши туристи. Миналата година в Турция 2 000 000 наши сънародници са избрали да почиват в страната си. В хотела ни в Алания и в хотела ни в Белек вътрешният пазар заема 30%.

Какво място заема българския пазар?

– За съжаления българския пазар заема много малко място на фона на останалите пазари. Надяваме се, че за в бъдеще българските туристи да се увеличат.

Какъв турист е българина??

– Българите са скромни туристи, но знаят какво искат. Като цяло не са капризни. Знаят как да почиват и как да се забавляват. Ние обичаме българските туристи.

Как турското правителство помага за развитието на туризма?

– Правителството отпуска безлихвени кредити или с много ниски лихви на предприемачи, които искат да се занимават с туризъм. Ако искаш да строиш хотел турското правителство ти отпуска субсидия, започваш да изплащаш кредита едва когато започнеш да печелиш. Когато наемеш работници в туристическия бранш държавата им плаща осигуровките. Правителството помага и на туроператорите за чартърните полети. Плаща горивото и поема цената на част от билетите.

В България един от основните проблеми в туризма е липсата на персонал. При вас прави впечатление, че разполагате с квалифициран персонал. Изпитвате ли затруднение при подбора на кадри?

– Не изпитваме затруднение при подбора на кадри. В Турция има колежи, лицеи и университети, където подготвят квалифицирани кадри за туризма. Има задължителен стаж по хотелите, като всеки работодател може да задържи тези от тях, които се справят добре с работата. В Granada Luxury Belek през летния сезон работят около 850 души персонал, който обслужва 3 000 туристи. По време на по-слабия сезон намаляваме персонала до 500-600 души. Работниците разполагат с общежитие с много добри условия с осигурена храна. За тези от тях, които живеят в Анталия има осигурен превоз от къщи до хотела и обратно.

В България има проблем с нощния шум в морските курорти? Това лято правителството направи серия от проверки и бяха наложени санкции на дискотеки, които вдигаха шум над допустимите децибели. Тук съществува ли подобен проблем?

– В Турция проверките за шума са чести. По закон всички увеселителни заведения трябва задължително да бъдат шумоизолирани. Ако не разполагате с такава система не се дава разрешително да работи обекта. Глобите и санкциите са много високи.

Предвиждате ли Grenada да работи целогодишно? Ще разчитате ли на конгресен туризъм?

– Да, Granada Luxury Belek ще работи целогодишно и ще разчитаме на конгресния туризъм. Хотелът разполага с най-голямата конферентна зала в Турция и в Европа. Построен е и на-големият басейнов комплекс в Турция и Европа.

Какво е правилната стратегия едно страна да бъде успешна туристическа дестинация?

– За да бъде една страна успешна туристическа дестинация трябва да има подкрепата на правителството, да се отпускат субсидии. Турция има слънце, пясък и море. Строителството трябва да е качествено, трябва да има качествено обслужване и висококвалифициран персонал. Това е успешната формула.

Предвиждате ли догодина да има повишение на цените на туристическите пакети?

– Както казах, очакваме засилване на руския пазар през 2018 г., както и от европейския. Очакваме ръст и от иранския пазар. Това се вижда вече в онлайн резервациите.В Granada Luxury Belek цените следващата година ще бъдат по-високи.

Г-н Озкан, Granada е изключителен луксозен хотел. Оправдана ли е една такава скъпа инвестиция?

– В Турция има много петзвездни хотели, но те са на стандартно ниво. Granada Luxury Belek е на по-високо ниво. Ние предлагаме по-високо качество. Това важи, като за хотела ни в Алания, така и за хотела ни в Белек.

Какво предлага хотела в цената на ол инклузива?

– Предлагаме Ултра ол инклузив– закуска, обяд, вечеря и междинни хранения на шведска маса, местни и някои вносни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит. В цената на пакета е включен и Аква парк, както и турска баня, сауна, фитнес, дартс, тенис на маса, тенис корт, плажен волейбол, кино, дискотека, жива музика, анимация, интернет. Хотелът разполага с общо 598 стаи, от които 511 стандартни стаи и 40 фамилни стаи. Всички стаи са оборудвани с климатик, сателитна телевизия, телефон, баня с душ или вана, сешоар, минибар. Granada Luxury Belek е построен на 110 000 кв. метра площ. Разполага с два топли, закрити басейни и 14 открити басейна.

Какви са амбициите ви за развитието на хотела? Ще инвестирате ли в още атракции?

– Всяка година ще изненадваме нашите гости с нови атракции. Предвиждаме нови инвестиции. Ще се стремим към все по- високо качество на услугите. За доброто настроение на нашите гости ще продължим да предлагаме музика на живо- както класическа, така и популярна музика, като каним много международни групи.

С какво Granada е по- различен от останалите хотели в Турция?

– Разчитаме на високо ниво на обслужване на туристите и на качествен персонал. В хотела ни в Алания например имаме 7 000 кв. м. платформа за плаж. Granada Luxury Belek предлага удоволствие за всички възрастови групи. Помислили сме и за хората с увреждания. Хотелът разполага със специални стаи за инвалиди, рампи на басейните и специални платформи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук