15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Учениците в Приморско показаха своя поглед върху Европа, българското председателство и важните послания

Ученици от СУ „Никола Вапцаров”, гр. Приморско впечатлиха със знания, талант и любознателност представители на държавната и местна власт, по време на събитие посветено на бъдещото българско председателство на Съвета на ЕС. На среща с областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Общината Димитър Германов младите хора в Приморско за пореден път показаха, че учениците в област Бургас са интелигентни, образовани, будни, с интерес към света, който ги заобикаля, и участващи активно във всички важни събития. С есе на тема „Какво означава да си гражданин на ЕС“ и изложба „Приморско – част от европейското семейство“ младежите от II до XI клас споделиха своите виждания за важността на членството ни в Съюза и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Творбите им, отличаващи се с оригиналност и задълбочени познания, впечатлиха присъстващите в залата.
„Вие сте бъдещето на Европа. Фокусът на България по време на председателството е насочен към младите хора, към вашето развитие, възможности за обучение, реализация, сигурността. Вие сте знаещи и амбициозни, печелите редица състезания, конкурси в успешно съревновавание с ваши връстници от други държави в Европейския съюз. От всичко, което показахте и казахте днес става ясно, че вижданията ви за бъдещето на Съюза съвпадат с посланията, които ще излъчи страната ни, а именно Европа на консенсуса, конкурентоспособността, кохезията. Вярвам, че вие сте най-добрите посланици на държавата, тези, които с успехите си ни представяте достойно навсякъде по света. Гордея се с вас.”, с тези думи Чолаков се обърна към присъстващите млади хора.
По време на срещата учениците научиха още, че държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави. Те определят дългосрочни цели и изготвят общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Общите приоритети в програмата на Триото, в което България участва с Естония и Австрия са концентрирани върху утвърждаване на Съюза като мощен фактор на световната сцена, оправомощаващ и защитаващ всички свои граждани, осигуряващ свобода, сигурност и правосъдие, работни места, растеж и конкурентоспособност, с насочена към бъдещето политика в областта на климата.
„България е една от страните в Европейския съюз с най-древна история. Само в музея в Приморско има стотици артефакти, които свидетелстват за древни цивилизации, обитавали нашите земи. Всичко това ни дава самочувствието, че страната ни като държава-членка има огромен принос към културно-историческото наследство на Европа. По време на председателството ни ще имаме възможността да покажем това богатство. Вярвам, че в дългосрочен план това ще спомогне за развитието на туризма и повече чуждестранни инвестиции”, коментира кметът на община Приморско Димитър Германов.

За учениците, отличили се с най-добри есета в конкурса, община Приморско беше осигурила награди. В срещата участие взеха представители на общинска администрация, Областен информационен център, учители.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук