11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Флиртът на Атака с ДПС, с тяхното взаимно легитимиране, не вещае нищо добро за България.

 Интервю пред Агенция „Фокус“- Господин Бойчев, резултатите от изборите за европейски парламент разкриват много пъстра политическа картина от партии, които преодоляват 4-процентовата бариера. Това даде основание за анализи, че следващото управление на страната ще бъде на основата на широка коалиция. Вие сте втори в листата на ГЕРБ-БургасПроменя ли се заради подобно обстоятелство политическата кауза на ГЕРБ?

– Въпросът за политическата кауза е фундаментален за всяка партия. ГЕРБ има изключително отговорна политическа задача и национална мисия. Нека си припомним какво всъщност означава ГЕРБ. ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България. Зад абривиатурата ГЕРБ може да бъде открито и друго сходно послание – Гражданска енергия за развитието на България. Всичко това предопределя водещата кауза на ГЕРБ да бъде европеизацията на България – колкото се може повече Европа в България и  колкото се може по-достойна България в Европа. В този смисъл нашата кауза е не просто политическа. Тя е и гражданска реформаторска кауза. Ние се нуждаем от енергията на българските избиратели, за да реализираме нашата програма. Наистина резултатите от европейските избори разкриха картина на впечатляваща политическа пъстрота. Но не мога да не отбележа, че анализът за неизбежна коалиция в следващото Народно събрание би изглеждал по-скоро тенденциозен и манипулативен, ако не бъдат посочени още някои обстоятелства. Изборите за Българско народно събрание не бива да се разглеждат като буквална функция от вота за европарламент. В известен смисъл поради близостта на двете кампании до голяма степен евроизборите се превърнаха в тактически експеримент за партиите, в нещо като проверка на силите.

– Какви изводи си правите на основата на резултатите от евровота в бургаски многомандатен избирателен район, където в крайна сметка се оказа, че победител е Атака?

– Когато оповестяваме пред общността нашите изводи за резулатите от евровота в Бургаска област, трябва да се кажат съвсем откровено и директно някои неща, които засягат близки до дясната идея партии. Изчисленията показват, че за реализиране на един успешен мандат са необходими около 15 000 гласа. На евроизборите нашите приятели от Синята коалиция успяха да привлекат около 8000 гласа. НДСВ, които от доста време дават сигнали за възможно преориентиране в дясно, събраха близо 9000 гласа. РЗС се опряха на 3000 гласа. При формулата за провеждне на национален вот за праламент тези гласове биха били пропиляни и биха отишли в полза на чужда кауза, тъй като преразпределението може да ги отведе в неизвестна посока. Нека да си кажем истината в очите –  в Бургас тези партии нямат никакви шансове да имат свои депутати. Единстевната партия, която ще излъчи дясно ориентирани, европейски мислещи и реформаторски мотивирани народни представители – това е ГЕРБ. Колкото повече гласове получи ГЕРБ, толкова по-силна ще бъде българската реформаторска десница в следващия паламент. Каузата за променена, европейска, правова, стабилна и просперираща България е кауза на ГЕРБ, но е стремеж и на всички българи. За да бъде реализирана тя, ни е необходим не партиен конфронтационен вот, не обречен на неуспех емоционален вот, а разумно, рационално реформаторско гласуване в полза на онази политическа сила, която е носител на истинския шанс да осъществи промяна. Това е ГЕРБ. И когато говорим за коалиция, нека да си изясним понятието – обикновено под коалиция се разбира сбор от партии. Разумният реформаторски вот обаче предполага коалиция на избирателите, а не толкова на елитите. Тя е нашата коалиция. Тя е по-силната основа за реформа.

– Като че ли забравихте да коментирате първото място на Атака.

– В никакъв случай не съм забравил. Но това, за което говорих досега, е ресурса на дългосрочната ни стратегия за политическа промяна в България. Колкото до Атака, убедено мога да кажа, че става дума за един временен тактически резултат, който крие в себе си не толкова политическо, колкото цивилизационно обяснение. Не знам дали вече за всички е ясно, но в Бургас се води не само политическо състезание за места в Народното събрание. В Бургас се води цивилизационна битка на два модела на политическо поведение. Моделът на Европа, където стойност имат рационалните аргументи и прагматизмът, а от друга страна – азиатският модел, основан на митология, на конфронтация и на етническо противопоставяне. Особеностите на бургаския регион позволиха на Атака да развие специфична етническа кампания. „Не на Турция, не на Турция“ се повтаряше непрекъснато като рефрен, сякаш Априлското въстание тепърва предстои. Само че, скъпи съграждани, още през 1878 г. България е получила своята независимост. А три години преди това Апостолът на българската свобода е описал в своя бележник мечтата си за бъдещето на нашата родина – република, в която като равноправни граждани да живеят българи, турци, евреи и всички останали етнически общности. Тъжно е, че етническа кампания все още дава резултати в страна, която е член на Европейския съюз.

– И все пак резултатът е налице…

– Нека да не преувеличаваме чак толкова резултатите на Атака, защото макар и в Бургаска област те да са станали първа политическа сила след евроизборите, в национален мащаб картината е  съвсем различна. Структурите на Атака се разпадат. От все повече места искат оставката на Волен Сидеров като лидер. Очевидно е, че за тази партия областта ни е нещо като последно вкопчване във възможността да запази някакво влияние. Но проблемът на Бургаска област не се нарича Атака. Той не се нарича и ДПС. Проблемът е в опита за подмяна на един реален политически дебат с етнонационалистически. Флиртът на Атака с ДПС, с тяхното взаимно легитимиране, не вещае нищо добро за България. Това не е съвременен дебат. Това е част от онази митология, според която в крайна сметка българите едва ли не продължават да са роби. Роби обаче на какво? Може би на вътрешната си несвобода да бъдат истински личности. ГЕРБ е пртията, която воюва срещу несвободата. Ние искаме да спечелим гласовете на свободни граждани, на хора без комплекси и на личности, които са истинският ресурс за модернизиране на България. Тук е мястото специално да подчертая, че за нас модернизиране на България означава разбиване на всички непрозрачни политически монополни структури, водеща сред които е ДПС. Още преди три години Бойко Борисов ясно заяви, че една от политическите цели на ГЕРБ е изваждането на ДПС от властта. А изваждане на ДПС от властта означава да бъде прекъсната нишката за икономическо паразитиране върху политическата власт. В този смисъл не Атака, а ГЕРБ е истинският противник на ДПС.

– Създаде се  впечатление обаче, че Бойко Борисов изостави ГЕРБ. Той не се кандидатира нито като мажоритарен кандидат, нито пък е водач на пропорционални листи. Как от една страна говорите за толкова радикална кауза на ГЕРБ, а от друга страна идейният лидер на вашата партия не желае да влиза в конкретното политическо състезание на изборите?

– Това не е вярно. Наистина при тези избори за първи път българските гласоподаватели ще експериментират с 31 мажоритарни кандидати. Това е официалният вот, но искам за всички да е ясно, че най-важният мажоритарен  кандидат е 32-ят. Той се нарича Бойко Борисов. Мощна подкрепа за ГЕРБ, осигуряваща му достатъчно парламентарно мнозинство, е всъщност мажоритарен вот за Бойко Борисов като бъдещ министър-председател.

– И все пак призивите са едно нещо, а политическата реалност съвсем друго. Какво ще прави ГЕРБ, аке не събере необходимото мнозинство за самостоятелно управление?

– Не случайно ГЕРБ отклони призиви от различни посоки за създаване на предизборна коалиция. Това беше в основата на желанието на ГЕРБ да носи цялата отговорност при едно бъдещо управление. Желаните коалиции са предизборните коалиции, когато предварително съобщаваш на избирателите с кого имаш намерение да управляваш. Коалиционни формули след изборите са израз на политическа принуда. България вече е ставала свидетел на коалиции на политическата принуда. Такова беше доскоро управлението на Тройната коалиция. Тя стартира като неизбежна заради необходимстта България да има стабилно управление с оглед предстоящото й приемане за член на ЕС. Но каква се получи? И след 1 януари 2007 г. БСП, ДПС и НДСВ останаха на власт. Но те вече не бяха европейска, а се превърнаха в синоним на корупционна коалиция. Ако някой си мисли, че може да вкара ГЕРБ в аналогична формула за нова коалиция на безпринципна основа, той дълбоко греши. Заявката ни да носим самостоятелна отговорност за управлението на страната намери потвърждение и в отказа ни за общи мажоритарни кандидатури. Това обаче не беше бягство от отговорност. Напротив – ние призовахме за консолидирана дясна подкрепа за нашите мажоритарни кандидати, тъй като с тях ГЕРБ ще укрепи позициите си в следващия парламент. По този начин ще докажем, че носим и ярка персонална отговорност, а и нека не забравяме, че истинската дясна подкрепа и легитимация на ГЕРБ вече дойде от Европа. Председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс отдавна припозна ГЕРБ като носител на автентичната дясна идея в България, а Бойко Борисов – като желания от дясна Европа следващ български премиер. А за да се случи това, ГЕРБ трябва да спечели мнозинство.

– Как вашето политическо говорене е обезпечено с програмни ангажименти от страна на ГЕРБ?

– Когато тук в Бургас говорим за политическата програма на ГЕРБ, би следвало да я разглеждаме на две равнища. Едното е свързано с националните приоритети като елемент от общата програма. Ключът към разбирането и подреждането на приоритетите в програмата на ГЕРБ е борбата срещу политическата корупция и организираната престъпност. При успех в тази борба, при възможност да бъде изкарана сивата икономика на светло, както от години призовава Бойко Борисов, ще стане възможно да бъдат освободени много сериозни средства, които допълнително да гарантират значително по-високи работни заплати и пенсии. Цялостно повишаване на жизнения стандарт на българите означава още и по-високо качество на образованието, здравеопазването, по-разгърната и модерна сфера на социалните услуги, европейска инфраструктура, енергетика, която е не само ресурс за българската икономика, но и съществен елемент от националната ни сигурност. Второто ниво на програмата на ГЕРБ обаче за нас е не по-малко важно. Ние го наричаме бургаски прочит на програмата на ГЕРБ. Основен сред бургаските преоритети е ангажиментът за построяване на автомагистрала „Тракия“. Ние в ГЕРБ вече наричаме тази ключова пътна артерия и с друго име – автомагистрала ГЕРБ.

– Защо?

– Във всички важни населени места по трасето на автомагистралата от близо две години управляват кметове на ГЕРБ. Местната власт на ГЕРБ в синхрон с бъдещо национално управление на ГЕРБ е най-солидната политическа гаранция за волята най-сетне тази ключова артерия да бъде изградена. Това в градски мащаб важи за пътните детелини в Бургас, надлеза „Владимир Павлов“, както и за всичко, което би подпомогнало не само града, а и възможностите му да бъде още по-привлекателен туристически център. Впрочем туризмът е също един от основните ни бургаски приоритети. Нашият стремеж ще бъде да върнем традиционния туристически масив, който в момента изпитва визови затруднения. Като бургаски народни представители ще инициираме адекватна визова политика с идея за отваряне на още консулски служби, както и олекотен режим за издаване на български визи. Има едно просто правило, което отвреме на време бива забравяно. А то е, че за България туризмът е лидер на националната икономика. Високо качество на туризма означава много нови работни места, солидни инвестиции, стимулиране на другите отрасли от икономиката да работят. За да стане това, инфраструктурата трябва да догони строителството. А ако искате да се изразя с една образна бургаска метафора – нашата цел е Бургаска област, както си пожела нашият мажоритарен кандидат Божидар Димитров, да стане царят на морето. Заради всичко тава – кратко и ясно – гласувайте за ГЕРБ.boichev-3.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук