13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Царево иска да има рибарско пристанище. Проектът е готов

Община Царево ще настоява да бъде включена за финансиране по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“ за изграждане на рибарско пристанище.Това съобщи кметът Петко Арнаудов. Министерството  на земеделието е определило четири пристанища за финансиране: Бургас, Созопол, Варна и Балчик. Между тях  ще бъдат разпределени 16 милиона Евро по оперативната програма за сектора. Царево не е включено в този списък, въпреки че има готов проект и е единственото пристанище, заедно с Варна-Север, което има удостоверение за експлоатационна годност. Затова кметът ще настоява решението да бъде преразгледано.

Кметът на Царево, съвместно кмета на Бургас са готови и с предложение за промяна на закона за строителството в морската акватория, който дава право само на държавата да строи в морето. Според градоначалника трябва да се даде право и на общините да извършват тази дейност.

В началото на лятото на пристанището в Царево беше открит контролно граничен пункт. Третата, последна, проверка от представителите на Шенген и ЕС, извършена в началото на септември, е показала, че пристанище „Царево“ отговаря на всички изисквания за приемането на България в групата на Шенгенските държави.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук