10.4 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Царево: Истории в огън и светлина

Вече близо две седмици, от 4 септември, къмпинг „Делфин“ край Ахтопол е творческа база за 37 младежи от България, Македония, Полша, Португалия и Румъния – участници в организирания от Фондация „ЖАР Театър-Изкуство-Култура“ международен младежки културен обмен „ОЗАРЕНИЕ“ („ILLUMINATION”). Проектът е финансиран от програма „Еразъм +“ на Европейската комисия и е посветен на Светлината, в подкрепа инициативата на Юнеско: „2015: Международна година на светлината и светлинните технологии“.

Обединени от интересната тема, младите артисти, както и участващите заедно с тях в проекта италиански доброволки от Европейската доброволческа служба, прекараха времето си досега в дискусии и интензивни творчески занимания под ръководството на международен екип от опитни педагози в рамките на двата основни уъркшопа: „ОГНЕН ТЕАТЪР“ и „ТЕАТРАЛНИ И ПЕРФОРМИНГ ТЕХНИКИ, БАЗИРАЩИ СЕ НА СВЕТЛИНАТА“ (Театър на сенките,  черен театър, пясъчна анимация, танц с LED реквизити (използващи светодиоди) и т.н.. Паралелно с това се осъществи и лаборатория по фотография и мултимедия.

Макар че, вниманието на участниците беше фокусирано върху безкрайните възможности за използване на светлината като изразно средство в изкуството, акцентът на проекта всъщност беше поставен върху развитието на младежите (в персонален и социален план) и най-вече добиването и развиването на т.н. ключови компетенции и изграждането на уменията на 21 век чрез занимания с изкуство и на открито. Целта на организаторите беше всички участници да станат по креативни, инициативни и про-активни и да се почувстват по-сигурни в себе си и по-подготвени за справяне със социално-икономическите предизвикателства, с които бъдещето ще ги срещне. Заедно с това по време на дейностите младежите получиха възможност да разширят културния си хоризонт, да се опознаят взаиммно, да споделят в непринудена и приятелска атмосфера своя творчески и житейски опит, възгледи и идеи, да творят заедно и не на последно място – да създадат нови приятелства и партньорства.

Ако вече сте заинтригувани и сте близо до гр. Царево – заповядайте на 15 септември – вторник – от 20:00 часа на безплатната публична презентация на свършеното по време на проекта. Събитието ще се състои на открито на централния площад пред читалището. Не пропускайте да се насладите на създадените от младите артисти по време на работата им в уъркшопите атрактивни и богати на послания театрални миниатюри, използващи разнообразни и нетрадиционни театрални средства – театър на огъня, театър на сенките, черен театър, пясъчна анимация и др. Ще бъде представена и мултимедийна изложба, отразяваща работата на обмена.

Заедно с това пред младите хора от гр. Царево и региона ще бъдат представени и възможностите за развитие, които програма „Еразъм +“ осигурява. Те ще имат възможност да зададат своите въпроси и пряко да общуват със свои връстници от цяла Европа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук