11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Цената на годишната винетка вероятно ще бъде до 100 лева

Цената на годишната винетка вероятно ще бъде увеличена до 100 лева, заяви финансовият министър Владислав Горанов за DarikNews. По думите му дебат за промяната на цената на стикера трябва и ще има. Той поясни, че във внесения законопроект изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лева.

Вариантът, който МРРБ ще се предложи на АПИ е под 100 лева, отбеляза министър Горанов. Според него нереално е желанието да се поддържат магистрали, 30 000 км. републиканска пътна мрежа срещу 67 лева. Финансовият министър уточни, че при ниска данъчна тежест трябва да свикнем, че има все повече плащания според потреблението.

Протестът на полицаите

Финансовият министър смята, че има какво да се направи в силовите структури по отношение на пребалансиране на правата на служителите, които са изложени на рискове и тези, които вършат по-скоро аналитични дейности и преките рискове за живота и здравето им не са същите.

„В сряда заявихме едно ревизирано виждане по отношение на промените на законите за МВР, отбраната, въоръжените сили и другите закони, които уреждат статута на служителите. На практика не се налага оттегляне на проектобюджета, защото между първо и второ гласуване в НС ще се отрази това, което сме поели като ангажимент, а именно – запазване за сегашните служители на 20-те заплати при пенсиониране, ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск.“ – поясни министър Горанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

По повод протестите на полицаите, министър Горанов подчерта, че единственото, което се предлага да се промени е броят на дните отпуск и това, че ако им се увеличават заплатите оттук занапред, ще бъде на друг, а не на автоматичен принцип.

„Принципът поначало е, че увеличаването на службата не означава подобряване на качествата, а ако с годините квалификацията се повишава, то това трябва да се отрази и при заплащането, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това.“ – посочи той.

Финансовият министър припомни, че подобна промяна беше реализирана още през 2012 г. за държавните служители и изрази личната си подкрепа при дебата в полза на отпадането на клас прослужено време и в Кодекса на труда.

Бюжет 2016г.

Финансовият министър аргументира необходимостта от актуализация на държавния бюджет с факта, че правителството преди година се закле в една доста динамична и неблагоприятна за фиска ситуация, като сред мерките за справяне с очертаващия се свръхдефицит беше и намаляване на разходите за персонал в бюджетната сфера с 10%. По думите му една трета от актуализираните разходи са предназначени за персонал в системите на отбраната и сигурността и ако промяната в бюджета за тази година не се състои, служителите от системата на МВР няма да могат да вземат ноемврийски и декемврийски заплати и на практика тези системи ще спрат да функционират, защото така се е структурирал бюджетът им през годините.

„Философията на Бюджет 2016 е в две направления – от гледна точка на МФ е да намалим дълга, ограничавайки дефицита и да се постигне тази стабилност, която през годините традиционно е била факт. Ако говорим за разходни политики, освен повечето разходи за отбрана и сигурност, ние заявихме средното образование приоритет и считам, че успяхме да намерим в разходната част на бюджета ресурс за това.“ – каза още министърът.

Данък „вредни храни“

Министър Горанов заяви, че данък „вредни храни“ не е калкулиран в бюджета за следващата година и не е изминал своя път на съгласуване.

„Нямам окончателно оформено мнение, тъй като не съм видял окончателно предложение за обхвата и размера на данъка, за да можем да преценим по какъв начин той би повлиял на потреблението и на пазара. Целите на данъка са безспорни, доколкото са свързани със здравето на нацията и ако той донесе нулев приход, значи е изпълнил целта си, т.е. аз в него не виждам нищо фискално.“ – изрази мнението си Владислав Горанов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук