18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

ЦИК контраатакува турските власти

Не считаме, че откриването на 35 секции в Турция е основание за неосигуряването на възможност на българските граждани да гласуват там, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев във връзка с твърдението на Турското външно министерство, че се ограничават правата на българските малцинства в страната.

„ЦИК прилага Изборния кодекс и вътре е ясен текстът, че в държавите, които не са членки на ЕС, максималният брой секции, които може да бъдат разкрити е 35. В съответствие с мотивираното предложение на посланика в Анкара и съответно след като той е провел необходимите консултации с организациите на българските общности, ЦИК след обсъждане определи местата и броя на секциите, които ще бъдат разкрити. Не считаме, че откриването на тези 35 секции е основание за неосигуряването на възможност на българските граждани да гласуват“, каза той, цитиран от в. „Стандарт“.

По думите му само една част от българските избиратели, кандидатите и членовете на ЦИК, РИК и наблюдателите могат да гласуват с удостоверение за гласуване на друго място и няма да бъде ограничена възможността на тези български граждани, които се намират в деня на изборите в Турция да гласуват.

По отношение на Германия имаме разрешителен режим, който не позволява разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства,коментира Андреев. Той поясни, че с оглед на това подадените заявления от страна на българските граждани няма как да дадат възможност за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства, тъй като това не е в съответствие с разрешителния режим на приемащата държава, с който българската държава независимо от разпоредбите на ИК, трябва да се съобрази.

 

Андреев уточни, че по отношение на САЩ има подадени заявления за разкриване на повече секции, отколкото са разрешените съгласно Изборния кодекс. „В рамките на режима, който е за съгласуване, към ЦИК постъпи мотивирано предложение от посланика в САЩ, с което ЦИК се съобрази с оглед разкриването на секциите. Няма друг, който по-добре да познава на място обстановката и който да може да даде своето становище, което е изискване съгласно ИК къде с оглед отдалеченост българската общност как е ситуирана на територията на страната да даде своето указание къде би следвало да бъдат разкрити тези секции“, допълни говорителят на ЦИК.

Копирано от standartnews.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук