21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Четири общини поискаха помощ от държавата след наводненията в Бургаско

Общините Камено, Руен, Сунгурларе и Айтос са поискали овъзмездяване на щети, които се претърпяна по време на бедствия. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас областният управител на Бургас, Вълчо Чолаков. Той посочи, че исканите овъзмездяване на щети са за 740 000 лева за Камено, около 500 000 лева за Руен и около 300 000 лева за Сунгурларе.

По неговите думи преди по-малко от месец е получен сигнал, че село Ливада е сериозно наводнено. „Центърът на село Ливада е изграден на място, където преди много години е преминавала река и в резултат на допълнително извършени човешки действия, там в момента се получава проблем при прииждане на води. Тези води не идват от язовири или някакви други водни обекти, а се получава водосбор от близките височини, тъй като не е извършено добре отводняването на населеното място”, обясни Чолаков.

Той посочи, че над 20 къщи се наводняват при дори не толкова голям като количество дъжд. „За вечерта, която говоря статистиката посочва 20 литра на квадратен метър, което не е чак толкова много, съобразявайки практиката от последните година две”, допълни той. По думите му там е изпратен представител на областна администрация заедно с групата, която извършва почистване на дерето. „Очакваме от Община Камено остойностяване на щетите, когато го получим ще изпратим исканията до Междуведомствената комисия за финансиране на дейността по отстраняване на щетите”, разясни Чолаков.

Той добави, че освен това са предвидени и други дейност, когато се стабилизиране на терена. „Там е много мочурливо и трудно проходимо, дори с високопроходима техника, трудно се преодоляват определени терени”, добави кмета. По неговите думи се обмисля вариант със средствата, които самата Община има, да се предприемат действия, които да доведат до минимализиране на евентуални бъдещи щети.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини