13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Сляпа неделя” на Румен Леонидов- песен за корени и крила

 „Не ме интересува какъв съм. И какво съм. Знам, че съм добър. Не за всички и невинаги“. Така определя РуменЛеонидов себе си в стихотворението „Голям и Малък“ на последната страница на „Сляпа неделя“. Книга, а не стихосбирка, „Сляпа неделя“ е всъщност родовата история  на поета, преводача, журналиста, дисидента Румен Леонидов.

img_9988.jpgПредставянето й на 15 юли в Морското казино в Бургас бе част от  програмата на Морска алея на книгата. След  девет години поетично мълчание ловкият думовладелец отново излиза на арената. За да познаят душевно-творческата му  еволюция на представянето на книгата  дойдоха зам.кметът на община Бургас Йорданка Ананиева, почитатели на поета, съратници в мисълта, журналисти. Своето пристрастие към автора заяви с присъствието си и издателят – ИК „Жанет 45″- Божана Апостолова. Част от най-новите му поетични проявления прочете актрисата от Народния театър „Иван Вазов“ Илиана Коджабашева.

През последните девет години виждахме Леонидов във всякакви роли – редактор, издател, преподавател в СУ, общественик. А той през това време е събирал гнева си в поетика, за да изрече сега ясно и високо „не“ на всичко бездарно и бездуховно. И да потърси истината в корените. За него те са в Гевгелия, там се ражда и „Сляпа неделя“. За своя род Румен Леонидов казва „македонски род, бунтари за национална и социална свобода“. Подвигът на прадядо му Леонид Янков е възпят в песен, превърнала се в химн на Гевгелия. Сто години по-късно правнукът на войводата дава втори живот на „Тръби тръба в Гевгеля“ и доказва,  че цената на безсмъртието е саможертвата.

„Сляпа неделя“ е разделена на пет тематични части. В три от тях авторът разказва родовата си история. От нея научаваме, че той е не само човек с позиция, той е и македонец с позиция. И знае, че за да дадем корени и крила на децата си, първо трябва ние да ги познаем. „Лети ми се, но съм здраво привързан …“, казва поетът. Неговата „Сляпа неделя“ е песен за корени и крила.

Румен Леонидов е автор на 8 стихосбирки. Носител е на много отличия за поезия, публикувал е в почти всички страни в Европа, както и в САЩ. Завърна се в българската литература със „Сляпа неделя“ и смята да остане. До края на годината ще бъдат издадени два сборника с негови есета „Уплашеният човек“ и  „Мъжка самота“, включващи най-доброто, което е публикувал в пресата през последните двадесет години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук