15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Конкурсът „Върбан Върбанов“ събира над 160 музикални деца

От 14 до 16 април Бургас ще бъде домакин на XXIII Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов”. Конкурсът е създаден в далечната 1964 година и през това време се утвърди като престижен форум на млади инструменталисти и певци от цялата страна.

Музикалното събитие се организира от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ и Училищно настоятелство  „Родни звуци” със съдействието на Министерство на културата, Община Бургас и Областна управа Бургас.

Над  160  деца  от училищата по изкуствата и музикални школи в цялата страна ще покажат уменията си пред авторитетно жури и публика. 52 са младите таланти от Музикалното училище в Бургас, които ще се впуснат в спор за призовите отличия.

Изпълнителите ще бъдат разделени в три възрастови групи по специалности пиано, цигулка, нисък щрайх, дървени духови инструменти, медни духови, ударни инструменти, класическо пеене, камерна музика и  клавирен съпровод. Те ще бъдат оценявани от университетски преподаватели и учители от училищата по изкуствата.

Професионалните комисии по различните специалности  ще бъдат ръководени от проф. Маргарита Кръстева, проф. Сава Димитров, проф. Анатоли Кръстев  и доц. Маргарита Баснарова.

Освен І, ІІ и ІІІ награда в отделните категории и специалности ще бъде връчена и Специалнота награда на Кмета на град Бургас. Също така са предвидени поощрителни награди и такива на обществени организации, фирми и физически лица. Националният конкурс „Върбан Върбанов“  е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби за 2016 г и по този повод ще бъдат присъдени и 21 едногодишни стипендии.

Днес и утре от 18 часа в Концертната зала на Музикалното училище, почитателите на българската класическа  музика  ще имат удоволствието да се насладят на живото изпълнение на младите музиканти, които ще представят Бургас на ХХІІІ Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук