28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Рекорно ниски лихви по ипотечните кредити

Лихвите по ипотечните кредити у нас паднаха до рекордно ниски нива от под 3%. През септември средният лихвен процент по отпуснатите заеми в левове за покупка на жилище е бил 2,87 на сто, става ясно от данни на Българската народна банка, цитирани от dnes.bg.

Спрямо същия месец на миналата година лихвите са намалели с 0,11 процентни пункта, предава „Монитор“. Сходен годишен спад (0,10 процентни пункта) има и при лихвите по жилищните кредити, отпуснати в евро. Към края на септември средният им размер е бил 3,35%.

При потребителските кредити в левове обаче има леко повишение на лихвите през септември. Спрямо август те нарастват с 0,16 процентни пункта и средният им размер става 7,87%. Доста по-ниски са лихвите по отпуснатите миналия месец заеми за потребление в евро – средно 3,66%. Те също се увеличават спрямо август, когато средният размер на олихвяването е бил 3,1 на сто. В сравнение с преди година (септември 2019 г.) обаче лихвите по потребителските кредити и в левове, и в евро намаляват – съответно с 0,37 и 0,85 процентни пункта.

Продължават да падат и лихвите по влоговете. При фирмените депозити те са дори отрицателни – т.е. предприятията трябва да плащат на банките, за това че държат парите си при тях. Средният лихвен процент на депозитите на фирмите в левове през септември е минус 0,09%. Това е спад с 0,15 процентни пункта в сравнение с преди година година, когато лихвата е била символична, но все пак положителна – +0,06%. Средната лихва по фирмените депозити в евро през септември пък е минус 0,03%.

Депозитите на домакинствата в банките все още им носят доходност, макар и минимална. Средната лихва на влоговете и в левове, и в евро през септември е 0,11%. При левовите депозити той дори леко се покачва спрямо август – с 0,01 процентни пункта. В сравнение с преди година обаче лихвите продължават да намаляват – с 0,03 процентни пункта за влоговете в левове и с 0,05 при тези в евро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук