13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Разходка до Ангкор и платото Наска с пътешественика Симеон Идакиев

Пътешественикът и водещ на предаването „Атлас“ по БНТ Симеон Идакиев гостува вчера в Несебър. Поводът за срещата-разговор с него и прожекция на два от най-атрактивните му филми в читалище „Яна Лъскова“ бе отбелязване на дата 8 декември, на която преди 26 години Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО. Гостът, въпреки че е известен като сладкодумен разказвач, се представи пред публиката накратко – разкри, че не е завършил специалност „География“, а е филолог по образование, но пътешестията винаги са го привличали. Спомена, че е избрал филмовата разходка да започне с храмовете в Ангкор, защото и те, подобно на Несебър, са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Това е голямо признание и чест, които трябва да се ценят“, заключи гостът и прожекцията започна.

idakiev.jpgАнгкор и славата му на един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия, на територията на днешна Камбоджа, пренесе зрителите в света на друга култура и религия. По време на Кхмерската империя Ангкор е център на държавата и от този период са останали множество архитектурни паметници. Те варират от невзрачни купчини тухли и отломъци до величественият Ангкор Ват, за който се смята, че е най-големият религиозен комплекс в света. Ангкор Ват („Града-храм“) е построен по времето на крал Суряварман II в името на индуиския бог Вишну. Комплексът се състои от 5 кули, за които се предполага, че изобразяват трите върха на планината Меру – дом на богове и център на индуиската вселена. Пирамидалната архитектура е придружена от многобройни фигури и статуетки от индуиската митология. Много от храмовете на Ангкор са реставрирани и заедно образуват главната колекция от примери за кхмерската архитектура.

Рисунките на платото Наска в Перу – едни от най-известните и най-провокиращи въображението загадки на планетата, бяха фокусът на втория филм, с който грабна вниманието Симеон Идакиев. За изображенията, видими само от птичи поглед, и до днес не се знае кой ги е направил и каква е тяхната функция. Чертежите, рисунките и надписите, оставени върху каменните полета на Наска, сякаш са гравирани от ръката на великан. Някои от тях представляват битови рисунки, геометрични фигури, антропоморфните цифри, създадени в огромни пропорции. Наричат Наска „най-голямата картинна галерия в света“ и има защо. Сред забележителните изображения са огромен гущер, дълъг 190 м, 18 рисунки на птици, огромна акула, паяк, същество, приличащо на куче с тънки крака и дълга опашка, както и маймунка с една четирипръстна и една петпръстна лапа и голяма опашка във вид на спирала. Пленителните гледки и от двата филма на Идакиев грабнаха публиката, а увлекателният разказ на неуморния пътешественик пренесе присъстващите в други светове. След финалните надписи част от присъстващите поздравиха автора, други проведоха кратки разговори с него.

Симеон Идакиев от 23 години води рубриката „Атлас“ на БНТ, посетил е 120 страни на всички континенти, заснел е над 250 филма. Автор е на пет книги и множество публикации в печата, предавания в радиостанции и други електронни медии с акцент върху древните култури и цивилизации. Въпреки многобройните си пътешествия до различни кътчета на света Симеон Идакиев сподели, че не би заменил българската природа за никоя друга.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук