Хляб, приготвен по древна болярска рецепта, ще имат на трапезата си бургазлии. Той е пуснат на пазара в града и региона официално от днес, когато бе открит най-новият частен хлебозавод в града. Хлябът е с марката „Мечта“, тъй като идеята на собствениците е да възродят вкусния хляб, превърнал се в мечта за мнозина. Лентата прерязаха управителят на фирмата Георги Маврулков и зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев. За пръв път в града и страната се пуска в производство млечен хляб, който се прави по древна болярска рецепта. „Рецептата идва от Велико Търново. Навремето старите боляри искали да имат специален хляб, по-вкусен от този, който яде простолюдието. Затова техният хляб се е замесвал вместо с вода, с прясно мляко. Млякото изцяло замества водата в тази рецепта. И тъй като навремето хлябът се е пекъл на жарава и само веднъж в седмицата – млечният хляб е бил много по-траен“, разказа технологът на хлебозавода Панайот Павлов. Другата рецепта на фирмата е специален пикантен хляб, който се замесва с шарена сол и се оставя да втаса така. Когато се изпече, тестото поема аромата на подправките и гарантира невероятни вкусови усещания.Уникална е и пещта, в която се приготвят хлябовете. Поточната линия е дълга 63 метра, най-дългата в страната. Самата пещ е с размер 75 кв.м, което също надхвърля многократно стандартния размер на пещите в другите хлебозаводи – 40-50 кв.м, отбелязва Панайот Павлов. Лентата е със специално подгряване, за да бъде хлябът изпечен добре, а капацитетът на пещта е 31 хляба в минута. В новия хлебозавод засега са открити 20 работни места, като тенденцията е да бъдат назначени общо 60 души. Разгънатата площ на предприятието е 3500 кв.м