12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Вижте хай-тек нарколабораторията, разбита от спецчастите в Бургас /ВИДЕО/

Седем мъже, на възраст от 19 до 23 години са задържани в хода на полицейска операция, проведена от служители на ГДБОП и ОДМВР-Бургас.  Седмината са участници в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици.  На 10 юни Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на Т.Б., Г.К., И.П.,Д.К., Г.И., Р.П. и Ф.Ч. по чл. 354а от НК, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Той припомни, че на съвещание на 22 май в ОДМВР-Бургас с участието на министъра на вътрешните работи, главния прокурор, главния секретар на МВР, съвместно с ръководството на ОДМВР – Бургас е направен преглед на оперативните дела срещу значими в региона престъпни групи  за силови действия, свързани с проституция, продажба на наркотици и други престъпни деяния. В рамките на краткия период оттогава вниманието на правоохранителните органи бе фокусирано върху групата, която е задържана преди два дни.  Обвиненията срещу членовете й са, че от октомври миналата година досега са участвали в групата, произвеждала и разпространявала наркотици на територията на Бургас и около града с цел печалба. У повечето от тях са намерени наркотични вещества, а в дома на Ф.Ч. – оранжерия със засадени 60 растения коноп  – около 10 кг тегло на листната маса.

Държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разделяне на територии между враждуващи банди нито в Бургас и региона и в Слънчев бряг, нито другаде в страната. Никаква търпимост към каквито и да е противообществени прояви както към, така и от чужди граждани няма да бъде проявявана, категоричен бе заместник главният прокурор.

Като изключително конспиративна и бутална в действията си определи задържаната група главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Участниците често са действали в питейни заведения в различни квартали, като силово и с побоища, често без да е имало причина за това, са налагали монопол в определени територии. Добре структурирана, групата е генерирала сериозен паричен ресурс и е имала силно негативно влияние върху обстановката в региона на Бургас.  Открихме производствената база – оранжерия на високо технологично ниво, конструрирана по специална схема и оборудвана с датчици за влага и светлина, с измерители за състава на почвата. Установеният от участниците  „затворен цикъл“ от собствено производство и разпространение на наркотиците и конспиративността на работата донякъде затрудни пробиването и проследяването на действията им, поясни Младен Маринов и благодари на директорите на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на ОДМВР-Бургас Калоян Калоянов за предварителната оперативна работа, както и на Специализираната прокуратура за екипната работа при провеждането на процесуално-следствените действия.

Характерното за разкритата група, е че много бързо  и с демонстративна агресия се опитваха да налагат монопол над разпространяването на наркотици в Бургас и региона. Открихме и мястото, където е подготвян разсадът, впоследствие пренасян в оборудваната за качествено отглеждане оранжерия, организирана на цялата площ в апартамента на един от задържаните – Ф.Ч. Шестима от обвиняемите са задържани под стража с определение на съда, на един е наложена мярка „парична гаранция“. Със съвместната операция предотвратихме разпространяването на наркотици на територията на курортите в Бургаска област през летния сезон, данни за каквито намерения са събрани в процеса на досъдебното производство, обобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Вниманието на правоохранителните органи е насочено и към други групи и случаи на демонстративно престъпно поведение, допълни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук