15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Кметът представи бюджета за 2018 година: Вижте за какво ще се харчи

Общата рамка на бюджета за настоящата година възлиза на над 248 000 000 лева. Акцентът в харчовете на местната администрация в Бургас ще бъде поставен върху развитието на индустриалните зони и образователната инфраструктура. Заложените приходи са почти 100 000 000 лева, а държавната субсидия – 86 милиона. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който представи подробно проектобюджета пред журналисти преди поредицата от обществени обсъждания, на които ще бъде подложен.

Очакваните приходи от европейските фондове за развитие са около 40 000 000 лева. От заложените параметри става ясно, че увеличение на данъци и такси през настоящата година в общината няма да има. Ще продължи активната работа по изграждането на довеждащата инфраструктура в Южната и Северна промишлени зони. В района на първата започва и изпълнението на „Фаза 2“ с изграждане на довеждаща инфраструктура и отводняване за 3 млн. лева. Паралелно с това от общината смятат, че ще започне и продажбата на терените. В производствените площи при 5-ти километър пък ще бъдат вложени 300 000 лева.

В Бургас предстои откриването на няколко нови детски градини – в комплексите „Меден рудник“, „Лазур“ и квартал „Черно море“. Очаква се до края на 2018 година градът да се сдобие и с нова професионална гимназия по компютърни технологии. В проектобюджета са предвидени сериозни средства за ремонти на шест учебни заведения. Кметът Николов обяви, че до дни ще бъдат обявени специалностите в новия филиал на Националната художествена академия. Както вече „Дарик“ съобщи, акредитацията за разкриването му вече се разглежда от ресорното министерство. Местната администрация отпуска и още средства за бъдещия Медицински факултет – около 600 000 лева.

До края на годината ще започне и ремонтът на две поликлиники, както и преместването на звеното по спортна медицина от медицинския център в „Меден рудник“. Бургас ще продължи да подпомага и националната програма ин-витро с допълнително финансиране на местно ниво. През тази година ще започне строителството на нови пет социални центъра.

Преди началото на лятото пък трябва да се даде старт на реконструкция на булевард „Демокрация“, която предвижда изграждането на велоалеи, отделна автобусна лента и допълнителни места за паркиране. По думите на кмета, ще се направи и първа копка по дълго чакания ремонт на ул. „Струга“. Ще продължи и възстановяването на улиците в кв. „Банево“ и бургаския комплекс „Възраждане“. В целия град ще бъдат изградени допълнителни места за паркиране.

До края на активния летен сезон трябва да приключи укрепването на терените по крайбрежието до кв. „Сарафово“, а на юг – в кв. „Крайморие“ ще бъде направена първа копка за изграждане на ново рибарско пристанище. Част от предвидените разходи е и укрепване на района около „небостъргача“ в „Меден рудник“, където трябва да се изгради подпорна стена. През 2018 година комплекс „Изгрев“ ще има изцяло ново енерго-ефективно осветление.

Разчетени са и средства за Европейското първенство по ветроходство, на което Бургас ще бъде домакин през лятото, както и на Световния форум по математика за младежи. Общински парти ще има и за всички спортни клубове в града, увери Димитър Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук