12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

3 март в Бургас: Невиждано автошествие пое към Българово (СНИМКИ/ВИДЕО)

Голямо автошествие премина по централни бургаски улици и се отправи към църквата в град Българово. Колоната от автомобили потегли от улица „Крайезерна“.

Инициативата се организира по идея на Пламен Карашев, който привлече вниманието към себе си с организирането на мащабната акция в помощ на пострадалите от наводнението в село Ливада през октомври, миналата година.

Невиждано шествие в Бургас навръх националния празник

Пред храма „Св. Атанасий”, който бе крайна точка на днешното шествие, бяха положени венци и цветя в памет на посечените на 4 февруари 1878 година 400 българи.

Малко известен факт е, че няколко дни преди края на Руско-турската война там се разиграва една от най-големите трагедии, известна като „второ баташко клане”.

Участниците в автошествието бяха посрещнати в Българово от фолклорен ансамбъл и под съровод на гайди. В инициативата се включиха и цели семейства. Имаше и много деца.

Автомобилите бяха закичени с националния трибагреник. По всички основни точки по трасето на шествието бяха дислоцирани екипи на Пътна полиция.

https://www.facebook.com/100006096631153/videos/2064012697145265/

На днешния празник художникът Иван Бахчеванов представи проект за внушителна 5-метрова колона, която да бъде поставена в двора на църквата в град Българово. По идея на автора върху нея ще бъде изобразен Св. Атанасий.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук