„Ядем бюджетен шоколад“, каза в сутрешния блок на bTV Сергей Иванов от “Активни потребители“ по повод последните резултати, според които шоколадът, който се консумира у нас, е некачествен. Набляга се на евтини суровини, това е шоколад, който може да се направи бързо и който не е създаден по всички норми.
На практика във всеки един магазин може да се забърка такъв шоколад. Само 2 от 27 марки на българския пазар наистина са шоколад. ,,Полезните съставки са по-малко – шоколадът, който ядем, е сглобен от полуфабрикати. В по-голямата му част ние ядем захар, палмово масло и разни Е-та. А палмовото масло е възможно найопасната мазнина за сърдечно-съдовата система и предполагаме, че се влага много повече от допустимите 5 процента“, сподели Иванов.
Според него друг съществен проблем е дребният шрифт, с който са изписани съставките на повечето марки шоколад у нас.