12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Депутати, министри и шефове на агенции – без заплати до края на извънредното положение

Депутати и министри без заплати до края на извънредното положение. Възнагражденията им ще отиват за борба с коронавируса. След близо 14 – часово заседание, народните представители  гласуваха да не получават заплати до края на обявеното в страната извънредно положение, а парите, спестени от възнагражденията им да отиват за борбата с Ковид 19. 

От месечните възнаграждения на народните представители първо ще се правят отчисления за осигуровки и данъци, а остатъкът от сумата ще бъде превеждан в сметката на Здравното министерство. 

Предложението бе направено от парламентарната група на ГЕРБ, след като часове наред депутатите спориха с колко да бъдат намалени заплатите им. Решението ще се прилага и за членовете на Министерския съвет, ръководителите на държавните и изпълнителните агенции и членовете на  политическите им кабинети. Текстът на приетото решение не важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт. 

Предложението бе подкрепено единодушно от 170 депутати от всички парламентарни групи, предава dnews.bg.

По-рано Красимир Ципов /ГЕРБ/ обясни, че след удържане на данъци и осигуровки, „възнагражденията ни ще бъдат превеждани по сметка на Министерството на здравеопазването“. Той предложи редакционни поправки във внесеното от ГЕРБ проекторешение за замразяване на възнагражденията на народните представители.

Ципов отбеляза, че редакцията не засяга механизма на определяне на заплатите на депутатите и отправи апел към пленарната зала да гласува единодушно това предложение.

Редакционните поправки бяха подкрепени от „Обединени патриоти“ и „Воля“, които оттеглиха предложенията си за намаляване на заплатите. Валентин Касабов /“Обединени патриоти“/ призова и президентът да прояви мъжество и заедно с екипа си да направи същото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук