13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

НАСА изпраща първата частна ракета с хора към МКС

НАСА изпраща първата частна ракета с хора към Международната космическа станция. Боб Бенкен и Дъг Хърли ще управляват капсулата Crew Dragon, която трябва да се скачи със станцията. Мисията е дело на SpaceX на Елън Мъск и НАСА и е наречена DEMO 2. Ракетата Falcon 9 трябва да излети в 23:33 часа българско време от центъра „Кенеди“ във Флорида. 

Деветнадесет-часовият полет ще бъде исторически за американците. За първи път от девет години американска ракета ще изпрати хора до МКС. От 2011 г. САЩ изпращат своите астронавти на станцията с руски ракети и плащат на Русия за това. Очаква се президентът Доналд Тръмп лично да присъства да старта на Falcon 9.

Американците изчислиха, че първите седем астронавти, които ще изпратят ще струват по 55 млн. долара за човек.Ракетата е с многократно излитане и кацане.

Ако полетът на Dragon Crew e успешен SpaceX ще има предимство пред конкурента си Boeing в създаването на приемник на американските совалки от миналото. Американската космическа агенция НАСА и сключила през 2014 г. и с двете фирми договори за строеж на космическите капсули, които ще последват совалките.

Ако метеорологичните условия не са подходящи, полетът ще бъде отложен за 30 май.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук