12.6 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Созопол отпразнува победата в “Чудесата на България”

  Созопол отпразнува спечеленото първо място в класацията „Чудесата на България“. Пред сградата на общината граждани на древна Аполония, с тъпан и гайда, посрещнаха кмета Панайот Рейзи, който им показа, получения лично от премиера Бойко Борисов чек на стойност 1 млн. лв.

Награждаването на  туристическите обекти, които попаднаха в топ 10 на класацията на в-к „Стандарт“- „Чудесата на България“,  стана по време на официална церемония в София. Созопол спечели призовото място с  „Архитектурен и исторически резерват Старинен Созопол“ и островите Св. Иван и Св. Кирик. Според созополчани първото място е напълно заслужено.

Парите ще бъдат вложени за  възстановяването на Западната крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл, свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. Този проект е част от мегапроекта за цялостно възстановяване на крепостната стена и кули, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник, а градът се утвърждава, като предпочитана дестинация за културен и исторически туризъм.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук