19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Еколози, експерти и съветници се „хванаха за гушите“ за сондите до „Силистар“

Обсъждането на концесията за добир на нефт и природен газ до защитената местност „Силистар“ прерасна в грозен скандал. Областният управител Константин Гребенаров се наложи да прекрати срещата, след като нещата излязоха извън контрол. На срещата присъстваха представители на Министерството на икономиката и туризма, експерти от фирмата „Ледербел БГ“, която ще извършва сондажите, екоактивисти, общински съветници от групата на „Независимите“ и кметовете на Царево, Приморско, Ахтопол, Варвара и Синеморец.

След остри реплики от страна на водещия от СКАТ и независим общински съветник Валентин Касабов и невъзможността да се води нормален разговор, кметът на Царево Петко Арнаудов и кметът на Приморско Лиляна Димова напуснаха срещата. Последва ги зам. кметът по екология в община Бургас Атанаска Николова.

Заради нажежилите се страсти в залата на областна управа, всъщност, кметовете не можаха да получат отговори на въпросите си, свързани най- вече с гаранциите, че няма да се стигне до нефтени разливи при извършване на сондажите. Не по-малко шумни в залата бяха и екоактивисти, които заплашиха, че дискусията ще продължи, ако трябва, и до вечерта докато не получат исканите от тях отговори.

Валентин Касабов поиска да знае, как фирмата „Ледербел БГ“ е спечелила концесията за проучванията за добив на нефт и газ, след като тя нямала нито пари, нито опит, нито специалисти. Компанията била регистрирана само месеци преди конкурса, а уставният и капитал бил едва 50 000 лв. „Вие сте куха фирма, нямате нито пари, нито специалисти…с тези пари може само кинкалерия да откриете и да шиете гоблени“ , бяха репликите на независимия общински съветник. 

Представителят на „Ледербел БГ“ Константин Спиров обясни, че действително фирмата е новорегистрирана, но имат енергийни експерти, а финансиране ще се търси сред преговори с големи световни оператори на газ и нефт. Спиров даде пример, че дори  компании от ранга на „Шел“ ползват апаратура на специализирани фирми.

Шефът на отдел „Контрол природни ресурси и концесии“ в МИЕТ Цветан Цветков  на няколко пъти призова за коректен тон и увери присъстващите, че са спазени всички изисквания на нормативната база и изискванията на ЕС при даването на разрешението за проучванията до“ Силистар“.

Експертът на фирма „Ледербел БГ“  Михаил Радев  все пак успя, в началото на срещата,  да направи презентация на целия процес на проучване и сондиране по време на 5 годишната концесия. Площта обхваща 6935 кв. м. и се намира на 30 км. източно от Приморско, извън териториалните води на България, в така наречената „икономическа зона“.

Сондажите ще се правят на 40-50 км. навътре в морето и ще започнат едва  на 4- 5 година от старта на проучванията. Първите две години ще се обработват данни от стари проучвания и ще вземат дънни проби, през третата година. Предвидени са и сериозни сеизмологични изследвания.

Експертът обясни още, че 99% от разливите в морето стават при транспортиране на нефт и едва 1% при сондажи. Овен това морските течения били в посока Север-Юг и евентуалните замърсявания щели да отиват не към брега, а  в открито море.

Въпреки всички обяснения еколозите скочиха и заявиха, че местните хора не искат подобни сондажи да се извършват до брега и е трябвало държавата да направи референдум преди да стартира процедурата. Припомняме, че общинските съвети в Царево, Созопол, Поморие и Несебър се обявиха против сондажите в  „Силистар“.

.sonda.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук