16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

2 милиона и половина инфраструктурна такса дължат хотелиерите в Слънчев бряг

 2 484 394 лв. инфраструктурна такса за 2011 г. дължат собственици на хотели, заведения и магазини на „Слънчев бряг“АД, където държавата притежава 75% от акциите. Това съобщи на среща с медиите изп. директор на дружеството Мария Михалева. Разчетите са направени на база реални разходи за поддръжка на алеи, тротоари и зелени площи в Зона „Изток“ на курорта, които възлизат на 2 600 000 лв.

mihaleva-dimitrov.jpgПо предложение на новия борд на директорите на дружеството, от тази година, таксата ще плащат не само собственици на хотели, но и притежатели на заведения, супермаркети и временни обекти.

Става въпрос за общо 184 обекта, от които 17 на брой заведения и магазини, 58 малки хотели, 77- средни, и 32 големи хотелски вериги.

Инфраструктурната такса вече се начислява не на леглова база, а на квадратен метър застроена  площ.  1 млн. и 600 хил. кв.м е общата застроена площ на Слънчев бряг. Обектите с най-голяма площ , а това са предимно високо категорийните хотели, ще плащат по 1,25 лв. на кв.м.. Три пъти повече ще плащат  най-малките, основно търговски обекти, – по 4.85 лв. на кв.м.

Негативната кампания срещу държавното акционерно дружество се води именно зарази несъгласието на хотелиерите да плащат тази такса за ползването на инфраструктурата, обясни Златко Димитров- председател на Борда на директорите на „Слънчев бряг“ АД.

До този момент едва 10% от хотелиерите са погасили задълженията си към държавата. Мотивът за отказа на останалите е , че плащат туристически данък към Община Несебър и не желаят да бъдат облагани два пъти.

 От „Слънчев бряг“ АД обаче обясниха, че тази такса е залегнала в приватизационните договори на хотелиерите и се дължи по закон на търговското дружество.

Проблемът може да бъде решен със законодателни промени. Общинският курортен данък да бъде трансформиран в държавен туристически данък и с него да се облагат всички обекти в курорта, а събраните пари целево да се връщат за поддръжка на инфраструктурата в курорта. Това обаче може да стане като Слънчев бряг получи статут на „курортен комплекс“.

Утре в Министерството на икономиката ще се проведе работна среща между Съюза на собствениците и „Слънчев бряг“АД, където се очаква да се обсъдят всички варианти за изход от конфликтите в курорта. Припомняме, че министър Трайчо Трайков даде седмица срок за изчистване на всички проблеми преди пика на сезона.

Ще бъдат обсъдени пропускателения режим, режимът за зареждане със стоки в курорта, временните обекти, лицензионните такси на таксиметровите шофьори и всички конфликти точки, станали причина за протестите в Слънчев бряг.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук