14.9 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Съдови хирурзи от Бургаската болница спасиха мъж с аневризма на коремната аорта

 Лекари от отделението по съдова хирургия към МБАЛ-Бургас спасиха живота на 71-годишен мъж с аневризма (разширение) на коремната аорта.  Пациентът се казва Иван Димитров и е от Бургас. Мъжът е опериран на 7 юли. „Това е една от най-големите реконструктивни операции в съдовата  хирургията и се прави за първи път в Бургас.  Аневризмата беше 6,5 см. в диаметър с дължина около 15 см“, каза д-р Огнян Матков, който оперира пациента в продължение на 3 часа.

hirurzi1.JPGТой  изказа благодарност на екипа участвал в операцията – д-р Валентин Василев, д-р Николай Шишков и анестезиологът  д-р Михаил  Милушев.

За да спасят мъжа хирурзите са отстранили увредения участък от коремната аорта и са направили алопластика  –  заместили са го с изкуствена протеза.

При аневризма с размери  над 6 см. в диаметър често се стига до разкъсване на аортата /най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло/, което е фатално за пациента.  Това може да стане спонтанно – след минимално физическо натоварване или при рязко покачване на кръвното налягане. За да  предотвратят разкъсване, хирурзите са заместили увредения участък  с изкуствената протеза.

„Много съм благодарен на лекарите. Когато се събудих след операцията ми олекна, че всичко е минало. Сега съм по-спокоен“, каза Иван Димитров.

Мъжът не е знаел, че е болен.  Аневризмата е забелязана на ехографска снимка след рутинен преглед при  гастроентеролог.  Повечето хора разбират за заболяването си случайно, защото не изпитват симптоми и нямат оплаквания свързани с него.  Основните причини, които водят до него  са атеросклерoза, различни травми и възпаления.

Специално заради сложната операция екипът начело с д-р Матков е получил поздравления от светилото в тази област доц. Таньо Кавръков.

За първите шест месеца на 2011г. в Отделението по съдова хирургия към МБАЛ-Бургас са извършени 200 операции. Само за месец юни техният брой е 49, като 27 от тях са големи реконструктивни операции.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук