Българската агенция за безопасност на храните започна проверки на рибния пазар „Краснодар” в Бургас за Никулден. Проверки има в цялата страна в търговските мрежи, рибните пазари, заведения за обществено хранене, като се следи основно за произхода на рибата, дали е с документи, които гарантират безопасността и качеството, как се съхранява.
Тази година ще посрещнем Никулден без прясна черноморска риба на трапезата.
„Тази година слабо- нито чернокоп, нито паламуд! Турук малко изби, но слабо и лефер имаше малко. Затова и цените високи. Самите рибари ги дават скъпо! Ние ги продаваме с надценка два лева”, казва Киряк Киряков продавач на риба на пазар „Краснодар“.
Затова пък шарани на пазара има в изобилие, но цените са по-високи. При 6 лв. миналата година, сега цената е 8 лв. за килограм.

Инспекторите от Агенцията по храните следят най-вече дали рибата се съхранява безопасно.
„Проверяваме при замразените риби да се спазва температурния режим- задължително от -18 до -25 градуса. Нарушенията, които сме установили досега- нерегламентирана търговия в обекти, които не са регистрирани в Агенцията по храните. Съставили сме само един акт до този момент”, съобщи инспектор Илияна Митева от БАБХ.
За да гарантира търговецът, че рибата е безопасна, тя трябва да бъде поставена в лед, да е покрита с нежен филм от слуз, очите трябва да са бистри, изпъкнали, а хрилете прибрани към тялото. Проверките ще продължат до 7 декември.