28.8 C
Бургас
понеделник, август 18, 2025

В сезона на таратора: Краставиците крият ужасяващи опасности

Краставиците са символ на свежест и лекота, но зад този образ често се крие една по-неприятна истина – те са сред зеленчуците, които най-често се обработват с пестициди и химикали.

За да изглеждат привлекателни в магазините и да издържат по-дълго време по щандовете, краставиците се пръскат с препарати, които се натрупват по кората им. Много от тези вещества не изчезват дори след измиване с вода и лесно попадат в организма. При редовна консумация те могат да се натрупват и да влияят отрицателно върху черния дроб, бъбреците и хормоналния баланс.

Особено притеснителни са нитратите, които при определени условия в организма могат да се превърнат в нитрити и да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Макар краставицата да изглежда невинна и полезна, ако е отгледана при интензивно използване на химикали, тя може да се окаже повече вредна, отколкото полезна.

Затова е важно винаги да се измива добре, а по възможност и да се бели, защото именно в кората се задържат най-много остатъчни пестициди. Най-сигурният вариант остава покупката на краставици от биологично земеделие или домашно производство, където няма риск да бъдат натоварени с токсични вещества.

7,954FansLike
2,547FollowersFollow
11,481SubscribersSubscribe
Последни новини
spot_img
spot_img
spot_img
Свързани новини

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here