21.1 C
Бургас
сряда, май 22, 2024

През 2013г. Бургас се превръща в нова круизна дестинация- “BLACK SEA CRUISES”

На  5 октомври 2013 година на новия круизен терминал в Пристанище Бургас трябва да акостира  пасажерският кораб “Celebrity Constellation”, с внушителните за региона на Черно море параметри- дължина 294м, ширина 32м, газене 8м и 1950 пасажера. Това съобщи изп. директор на Порта Диян Димов. До есента трябва да стартират строителните дейности на І- ва фаза на проекта „Зона за обществен достъп пристанище Бургас”. Предвижда се отваряне на пристанището за туристи и граждани на града,  развитие на пасажерското и яхтено обслужване и най-важно изграждане на първия модул на Морска гара Бургас.  

„ Подробният устройствен план (ПУП) включва изграждане на Морска гара Бургас  рехабилитация на кейовите места, комуникационни системи, модернизация  на  Ел.мрежата  и нова В и К инфраструктура, възстановяване на магазия №1, зелени площи, паркинги, мерки за безопасност и сигурност и други. Планът е приет от експертен съвет на МРРБ. Същият  е стриктно съобразен с  генералния план за развитие на пристанище Бургас и общия устройствен план на град Бургас”, съобщи Димов.

 

Обединени от най-големия световен круизен оператор Royal Carribean Corporation, на 13 март пристанищата Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми и Севастопол подписаха Меморундум за създаването и промотирането на нова дестинация “BLACK SEA CRUISES”. В края на месец април  бяха съгласувани и първите четири кораба, които ще ползват кея и новата морска гара на 1-2 корабни места  в  Порта.

„Първа магазия  като архитектурна ценност, може да се финансира по програма „Джесика”. В момента сме възложили архитектурно-конструктивно обследване на същата, като ще се стремим да съхраним уникалния и облик и  предадем нова обществено-социална визия, например културно–изложбена или спортно-развлекателна. Направлението за бъдещото предназначение на сградата ще бъде в основата на източниците за финансиране.

 По отношение на другите строителни и инфраструктурни обекти има пълна яснота. Съгласно утвърдените годишни инвестиционни програми на двете държавни дружества –  ДП „Пристанищна инфраструктура и „Пристанище Бургас”  ЕАД конкретните подобекти са предварително остойностени и утвърдени от принципала ни – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и финансовото министерство по отношение на бюджетния капиталов трансфер.

 

Община Бургас е финансово ангажирана с осигуряването на транспортната довеждаща пътна инфраструктура/двата обособени входа в зоната и вътрешна улица/ и естествено със зелените зони и тези за отдих.

 

 Подготвяме и няколко оферти за плаващи понтонни съоръжения за увеличаване на яхтостоянките. Понтони, разположени напречно на кейовата стена, ще увеличат двойно яхтостоянките”.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук