12.6 C
Бургас
петък, май 17, 2024

С факли и огньове протестираха против ТЕЦ-а в Инеада от двете страни на границата

Протест от двете страни на българо-турската граница до Резово се проведе тази вечер. С огньови и запалени факли жители на българското Черноморие и Странджа протестираха срещу предстоящото изграждане на Топлоелектрическа централа в Инеада, което ще унищожи туризма и рибарството в региона.

 

Протестиращите се заканиха, че започват битка за спасяване на Българското Черноморие. Топлоелектроцентрала ще изгаря 8 млн.тона въглища годишно, а пепелните отпадъци ще се изсипват върху цяла Странджа и Южното Крайбрежие.

 

Протестиращите питаха също, след като стана ясно, че Турция не е  ратифицирала Международната конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда, какви механизми има българското правителство, за да спре евентуалното строителство на ТЕЦ. Освен туризма и рибарството, ще се погуби и още един поминак в Странджа- пчеларството.

На протеста в Резово освен гражданите присъстваха представители на областната      организация на БСП и ВМРО.

 

Кметът на Царево Георги Лапчев  се дистанцира от протеста защото според него той се е политизирал.

Кметът обаче подчерта, че община Царево се развива все по-успешно като туристическа дестинация и той иска тя  да остане такава, а това не може да се случи в съседство със замърсители.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук