18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Храм на Посейдон откриха в Несебър, доказва го надпис на дорийски

Открит надпис на дорийски диалект върху мраморен блок свидетелства, че в Несебър е имало храм на бог Посейдон. На ценния артефакт археолозите са се натъкнали при извършване на консервационни и реставрационни работи в църквата „Св. Параскева” в Несебър, които са част от големия проект ”Вяра в Несебър”.

Мраморният блок е вграден в източната част на еднокорабната базилика, която е строена през ХІІІ-ХІV век и свидетелства, че църквата е построена на мястото на античния храм.

снимка: мраморният блок с надписа е открит при реставрацията на църквата „Св.Параскева“

 Това съобщи за zonaburgas.bg археологът Евтелпа Стойчева от отдел „Световно наследство”  към Община Несебър. Надписът е на четири реда и е посветен на Посейдон Асфалеос или преведено от гръцки- Посейдон Защитник на града.

снимка: новината за сензационната находка съобщи днес археологът Евтелпа Стойчева

 „Надписът е на гръцки език, дорийки диалект, тъй като Месамбрия е гръцка колония на дорийци. Тази новост е голямо откритие за Несебър защото показва, че в античността в Несебър е имало храм на бог Посейдон. До сега имаше сведения за два храма на бог Аполон, два храма на Зевс, на Асклепий, на Дионис, на Хера, сега се прибавя и храма на Посейдон. Един голям принос за Несебър защото се увеличава културното наследство на града и се обогатява неговата история. Надписът може да се датира още в началото на V  век пр. Христа”, съобщи археоложката.

                                                                                                                                                                          

 

Храмове на Посейдон Асфалеос има открити на още три места в света- на остров Санторини, на остров Родос и на остров Тинос.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук