13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бургазлии се редят на опашка за „Машините на Леонардо”

     Изложбата „Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи“ е подредена в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. По повода в Бургас пристигнаха  зам.-кметът на град Винчи Клаудио Джердини и директорът на музея „Леонардо“ в родния град на твореца Романо Нани. Точните възстановки на Леонардовите машини съдържат прототип на водно колело за обработване на дървесина, асансьор, машина за летене, картечница с въртящи се цеви, подвижен мост, печатарска преса, струг, механични предавки с различни зъбни колела и др. На по-голямата част от макетите може да се демонстрира какъв точно е принципа им на работа.Част от експонатите са правени по оригиналните скици на гениалния ренесансов майстор, другите са точно копие и са направени по оригиналните макети, създадени от Леонардо през ХVІ в. Голяма част от показаните  машини, обаче виждат бял свят едва в началото на 20 век, когато са сглобени по оригиналните чертежи за да бъдат проучени.

Експозицията с моделите на Леонардо е повод да станеш част от света на гениалния творец, коментираха художници посетили изложбата.

Макетите на Леонардо ще останат в Бургас до 10 май. Изложбата има образователен характер и до този момент е посетена от милиони в различни точки на света.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук