16.7 C
Бургас
сряда, май 21, 2025

Готвачи от Царево участваха във „Фестивал на храните” в Турция

Община Царево участва във „Фестивал на храните”, който се проведе в гр .Визе, Р. Турция. Фестивалът е част от дейностите по проект „Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

В групата, представяща Царево, се включиха готвачи и преподаватели от ДП Българо германски център за професионално обучение – клон гр.Царево. През трите дни на фестивала бяха представени местни храни и продукти от региона от двете страни на границата. Бяха проведени пресконференция за представяне дейностите и напредъка по проекта и представяне на местната кухня в регион Тракия – за българска и турска страна, кръгли маси за разискване на проблемите и опазване на местните традиции в кулинарията и храненето. Бе проведен Конвивиум за учредяване на местен клон на движението „Slow foods” /Бавно хранене/.

Атракцията на фестивала бе състезание по приготвяне на местни традиционни ястия. От турска страна се включиха студенти от университета по хранене в гр. Къркларели, както и местни готвачи. Нашата група бе представена от професионалните готвачи Ваня Ставратева и Мария Пулева и помощници – преподаватели от БГЦПО – клон Царево, водени от директора на центъра Нели Бъчварова, които приготвиха повече от 10 ястия от местната кухня, включващи салати, разядки, предястия, ястия с месо и риба и десерти. Нашите готвачи предизвикаха голям интерес и бяха непрекъснато обградени от гости на фестивала, експерти и журналисти, задаващи им въпроси за приготвените ястия, за традиционната местна кухня, снимаха се с тях и им взимаха интервюта. С нетърпение очакваха да дегустират ястията. Журито оцени подобаващо уменията на кулинарите ни и те бяха наградени с медали и грамоти. Първа награда получи Мария Пулева за „Ябълкова пита”, „Пиле със спанак и печурки”, „Салата Българан”, следвана от Ваня Ставратева за „Пълнен печен лук”, „Гювече по тракийски”, „Връх Папия”. Бяха приготвени още „Пълнена пъстърва”, „Агнешко редено” и „Разядка по странджански”. Фестивалът продължи с концерт на известни турски изпълнители.

Следващи дейности по проекта са обучение на ученици от двете страни в кулинарни техники и традиционна кухня, провеждане на семинар и кръгли маси в Царево и издаване на книга с местни рецепти от региона на Тракия в българска и турска страна.

 

                        

7,954FansLike
2,547FollowersFollow
11,481SubscribersSubscribe
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here