13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Забавачките – като спасителен пояс

Преди време проучване показа, че децата, посещавали по-дълго време детска градина, са по-грамотни в училище. Дали това е така, може би всеки родител ще прецени сам за себе си. Неизбежно обаче идва момент, в който трябва да вземем това трудно решение и да направим малчуганите си по-самостоятелни.

Детска градина

Снимка: zonaburgas.bg /архив/

От една страна повечето от възрастните смятат, че забавачките не са най-удачното решение, но от друга ­ са изправени пред проблема с връщането на работното място. Затова и в повечето случаи, притиснати от обстоятелствата, стискаме зъби и приемаме постъпването на детето ни в ясла или детска градина като единствения спасителен пояс. Може би заради това се оказва и че българчетата прекарват най-много часове в тези заведения в сравнение с връстниците им от други европейски страни. Това обаче не е толкова изненадващо, като се има предвид, че малко жени у нас могат да си позволят да останат вкъщи за по-голям период от време и сами да отглеждат и възпитават детето си.

Всъщност такива майки са късметлийки. Те се ръководят от схващането, че е по-добре да спестят стреса на подрастващото човече от отделянето от семейството. И общо взето кръжат като орлици над тях. Други родители пък са изправени пред всекидневното изпитание да се „борят“ с децата си и прилагат какви ли не методи, за да ги прилъжат до забавачката.

Едва ли има еднозначен отговор на въпроса дали за детето е по-добре да си остане по-дълго вкъщи или пък да придобие по-голяма самостоятелност в детските заведения. Всъщност проблемът е друг. По-скоро родителите трябва да се чувстват сигурни, когато поверят мъничето си на някого другиго. Защото куриозите са много. Първият препъникамък е недостигът на места. Понякога това ходене по мъките продължава няколко години. Когато пък този проблем отпадне, се сблъскваш с „вежливото“ отношение на персонала, който смята, че заради ниските заплати родителите не бива да имат големи очаквания. Да не говорим, че вече има няколко случая със затворени градини заради лошо качество на храната, но това е част от всекидневната ни борба със системата, пише monitor.bg

Затова е малко парадоксално, че децата ни прекарват повече време в градините, в сравнение с дечица от други европейски страни, където условията в тези заведения са на много по-високо ниво. Важното е всеки да отдава любов в работата си. Особено когато тя е свързана с деца. Защото точно в тази невръстна възраст малчуганите развиват своя мироглед към света, изучават детайлите, задават въпроси. И дано скоро нещата да се променят така, че да не приемаме забавачките само като спасителен пояс. Все пак става дума за бъдещето на децата ни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук