Българският шафран се оказва по-скъп от златото. Например, от 1 килограм може да бъде произведен чай на стойност до 100 000 лв. Това заяви за Дарик радио Хасан Тахиров – председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.
Очакванията му за тазгодишната реколта са добри. За високото качеството на българския шафран свидетелстват лабораторни анализи от Франция, Испания и Швеция, твърди Тахиров.
Той призна, че пандемията е оказала влияние и на този бранш, което е попречило на страната ни да се утвърди като лидер на световния пазар. Към момента обаче нещата се нормализират, а очакванията са скоро България да изнася и за Китай. Интерес за производство на шафран у нас са проявили и инвестироти от Обединените арамски емирства.