В студения декемврийски въздух Созопол отново доказа, че морето има свой собствен ритъм – такъв, който не спира с последния летен турист. На 7 декември централният площад на града оживя с аромата на сол, традиции и риба, а Петото издание на Празника на О-солената риба превърна зимния Созопол в притегателна точка за гости от цялата страна.
Още с първите щандове и разпалени котлета стана ясно – това не е просто кулинарно събитие, а жив урок по история и наследство. Местните рибари и пазителите на старите рецепти представиха своите специалитети в конкурса за най-добра осолена, веяна и маринована риба, рибни консерви и тарама хайвер. Всяко ястие носеше вкуса на поколения труд и любов към морето.
„Този празник събира хора от цялата страна. Идват, за да усетят изтънчения вкус на рибните специалитети, приготвени от нашите местни майстори – това е най-хубавото.
А вижте днес – декември е, а площадът е пълен. Именно това беше нашата цел: Созопол да живее през цялата година, да се връщат хората заради традициите и атмосферата, не само заради летния плаж.“, сподели за zonaburgas.bg кметът на Созопол Тихомир Янакиев.
Журито не скри възхищението си – тазгодишните участници представиха продукция на изключително високо ниво, с характерни техники, подправки и търпение, което само истинските майстори могат да вложат.
Сред тях изпъкнаха и ентусиасти, които, макар да не са местни, носят созополската традиция в сърцето си. „Аз съм пловдивчанка, но тук ме научиха как се прави созополският хайвер – става невероятно. Тайната е в технологията… ако много ви хареса, може и да издам малко“, споделя с усмивка една от участничките.
Гостите на празника имаха възможност да опитат най-доброто от морската кухня, да присъстват на майсторски клас на шеф Борис Петров, да разгледат творческите изделия на арт-базара „Морско вдъхновение“, а вечерта да се потопят в топлия глас на Тони Димитрова – музикалната кулминация на празника.
Петото издание на Празника на О-солената риба показа нещо ясно:
в Созопол традициите не просто се помнят – те живеят.
И дори през зимата морето знае как да събира хората около себе си – с вкус, с култура, с емоция.


