14.3 C
Бургас
вторник, ноември 11, 2025

Паламуд или туна? Бургазлии останаха втрещени

Бургазлии останаха втрещени, след като се натъкнаха на неочаквана изненада – вместо паламуд, който очаквали да купят, в торбите им се оказала малка туна. Разликата станала ясна при почистването на рибата у дома, когато тъмното месо около гръбната кост и по-плътната текстура издали истинската ѝ идентичност. „В първия момент мислехме, че е паламуд, но когато започнахме да го почистваме, веднага усетихме, че нещо не е както трябва“, разкри Георги Иванов пред zonaburgas.bg. Цветът на месото и плътността му ни издадоха, че това не е обичайната риба, която купуваме през сезона, добави той.

Морският биолог Анелия Петрова пояснява, че подобни обърквания са възможни. „Паламудът (Sarda sarda) и малката туна (Euthynnus alletteratus) понякога се движат на смесени пасажи в Черно море. Младите екземпляри могат да изглеждат почти идентични за непрофесионалното око. Разликата става ясна само при по-внимателно наблюдение на месото и специфичните маркировки по тялото“, обяснява тя.

Паламудът е предпочитан заради светлото си месо и характерните диагонални ивици по тялото, докато малката туна се отличава с по-тъмно, плътно и мазно месо и петънца под гръдните перки. „Не става въпрос за измама“, уточняват продавачи на риба. Понякога рибарите уловят смесени пасажи, а разграничаването на младите екземпляри на двата вида е трудно дори за специалисти, отчетоха търговци. Клиентите обаче остават скептични към подобни твърдения.

„Не мисля, че човек, който продава риба поне от 20 години не е способен да разпознае стоката си“, казва Иванов.

Случаят подчертава предизвикателствата пред потребителите на Черноморието, които искат да бъдат сигурни в това, което купуват. Съветът към купувачите е да обръщат внимание на цвета и текстурата на месото и на визуалните маркировки на рибата. Според Петрова подобни наблюдения са полезни не само за кулинарния резултат, но и за проследяване на популациите на различните видове в Черно море.

За паламуд има няколко класически и много вкусни начина за приготвяне, но ако говорим за най-популярната и обичана рецепта в България, това е печен на фурна с лимон и подправки, или класическата паламуд по бургаски на скара.

Паламуд по бургаски на скара (най-класическата рецепта)

  • 1 пресен паламуд (почистен, около 400–600 г)
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин или олио
  • Лимон
  • По желание: магданоз, чесън, червен пипер

Измий рибата добре и я подсуши с кухненска хартия. Нарежи я на филийки или я остави цяло, ако е малка. Посоли и поръси с черен пипер от двете страни. Може леко да поръсиш с червен пипер за аромат. Загрей скарата или тигана с незалепващо покритие на средна температура. Намажи рибата с малко зехтин и сложи на скарата. Печи по 3–5 минути от всяка страна, в зависимост от големината. Месото трябва да остане сочено. Сервирай с резен лимон и поръси с пресен магданоз. Паламудът е най-вкусен прясно уловен, но ако е малко по-твърд, можеш да го мариноваш 15–30 минути със сол, лимонов сок и малко олио преди печене. Не го препичайте прекалено – месото му бързо става сухо. Добре се комбинира с печени чушки, домати или салата от прясна зелена салата.

    7,954FansLike
    2,547FollowersFollow
    11,481SubscribersSubscribe
    Последни новини
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    Свързани новини

    ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

    Please enter your comment!
    Please enter your name here