5 C
Бургас
петък, март 5, 2021

Стотици се събраха пред Съдебната палата в защита на българските граничари (ВИДЕО, СНИМКИ)

Най-малко двеста души се събраха пред сградата на Съдебна палата – Бургас в подкрепа на българските граничари Николай Костов, Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков, след като турските власти възобновиха разследването срещу тях за смъртта на турски рибар. Точно в 10.00 часа днес започна заседанието на районните магистрати по исканата съдебна поръчка от турския Тежък наказателен съд в Къркларели. Четиримата български граничари трябва да запознати отново с обвинението, както и да бъдат разпитани.

Първото заседание по съдебната поръчка на турската страна се проведе в средата на юли, тази година. Делото обаче беше отложено, като районните съдии се позоваха на текстове от Европейската конвенция за правата на човека, в които се посочва, че обвиняемите трябва да се запознаят с обвинението, което да им даде възможност да изградят защитната си теза.

Случаят е от 17 април 2008 година. Край Резово българските граничари опитват да пресекат опит на турски рибарски кораб да навлезе в български териториални води. Турските рибари обаче не се подчинили на заповедта затова и държавните ни служители използвали служебно оръжие. У нас делото е приключило на всички инстанции. Разследването в Турция обаче продължава.

Преди минути делото беше отложено за 9 ноември, т.г. по искане на адвокатите на българските граничари. Причината – събиране на допълнителни доказателства, които да бъдат предадени на съда в Турция. Към тях ще бъде приложено и решението на съда по правата на човека в Страсбург, който също излезе с оправдателно решение по случая. На излизане от съдебната палата четиримата аничари бяха посрещнати с аплодисменти. В демонстрацията в тяхна подкрепа се включиха служители на Гранична полиция, мото клубове, представители на местната власт и граждани.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ