Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ – Слънчев бряг учиха кулинарни тайни и тънкости за приготвянето на класически специалитети от страната на Ботуша лично от италиански майстори. Практичните умения те придобиха чрез участие в проекта на тема „Ресторантьорство и екосреда“ по програма „Еразъм+“ в Северна Италия.
Две посещения бяха реализирани в осъществяване на дейности по проекта. Първата група бе от 12 учители от ПГТ „Иван Вазов“ – Слънчев бряг, които обмениха добри практики, гостувайки в две гимназии по туризъм – в Стреза и в Арона, където се работи по иновативни учебни планове и STEM проекти. Учителите проявиха своите кулинарни умения в подготовката и сервирането на Аперитиво – ритуал, който от векове е част от културата на Италия. Нашите представители се забавляваха с издигане на кули от спагети за време и устойчивост и участваха в куиз с въпроси за Италия.
Втората група от гимназията, която посети Северна Италия, се състоеше от 13 ученици и двама учители. По време на своя престой учениците с голям интерес усвояваха от италианските майстори кулинарните тайни в приготвянето на паста „Болонезе“. Запознаха се и с тънкостите на автентичното италианско тесто, техниките на разточване, гарниране и изпичане на перфектната пица. Нашите ученици приготвяха ризото – едно от емблематичните ястия на Северна Италия, както и различни видове брускети, апетитни наденички, свежа салата и още много други вкусотии.
Общуването на младите хора с италианската кухня, с майсторите готвачи и с развитата екокултура, свързана с разделното събиране, разделяне и изхвърляне на отпадъци обогати практическите им умения и повишаваше тяхната мотивация за развитие в кулинарната сфера.
Ползите от обмена на добри практики в ресторантьорството и положителното въздействие от екологичния начин на живот и хранене са споделени с родители, съученици и други учители чрез създаване на тематична фейсбук страница.