Все повече пациенти в България се оплакват от алергични реакции, причинени от оцветителя Е120 (кармин) и от вносни фъстъци, съобщават алерголози от няколко университетски болници. Данните показват ръст от близо 30% на случаите през последната година.
Според специалистите оцветителят Е120, извличан от насекоми (кошенилови червеи), се използва широко в сладкарски изделия, напитки и козметика. Макар да е разрешен в Европейския съюз, при чувствителни хора той може да предизвика обриви, оток на устните, а в редки случаи – тежки анафилактични реакции.
Паралелно с това се отчита и нарастване на случаите на хранителна алергия към фъстъци, особено при деца. Лекари свързват тенденцията с увеличения внос на фъстъци от страни извън ЕС, при които често се използват различни методи за обработка и съхранение. Те могат да променят белтъчния състав на продукта и да засилят алергенния му потенциал.
От Българското дружество по алергология препоръчват на потребителите внимателно да четат етикетите и при съмнение за реакция да се консултират с лекар-специалист. Здравните власти обсъждат въвеждането на по-строг контрол върху съдържанието на оцветители и обозначаването на потенциални алергени в храните.


