18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Достена Ангелова – Лаверн: Младежката безработица е чума, която върлува в Европа

„ Много от журналистите споделиха с мен, че тази кампания, както и другите кампании до сега, няма да засегне европейски теми, че всичко ще остане на ниво местни теми и местни залози, даже по –скоро ще има една мръсна кампания. И като че ли всички се съгласяват и приемат това. Но идеята не е да приемем това като даденост и като факт.

д – р Достена Ангелова  - Лаверн Медиите имат шанса и възможността, именно в такива моменти, какъвто е кампанията, да вдигнат новото на дебатите, да направят така, че в България, в средата, в която те се намират, да се случи един друг вид дебат.  “. Това заяви в Бургас кандидатът за евродепутат на БСП д – р Достена Ангелова  – Лаверн.

По думите и в момента един от най – важните проблеми, не само на България, а и на Европа, е младежката безработица. „Тя е чума, която върлува в Европа. В Испания достигна 20%. В България положението няма да се промени, докато не променим самия Европейски съюз. В момента ГЕРБ само петнят името ни в съюза. На мен лично това ми е обидно. Опитвам се да обясня, че в България няма комунизъм, че да има антикомунизъм. В момента на нас се гледа като на кроманьонци. Интересът на България в момента може да се защити единствено от Партията на европейските социалисти”, категорична бе д – р Лаверн.

Тя обясни още, че от Партията на европейските социалисти ще искат въвеждане на минималната работна заплата за Европейския съюз.

„Ако това се случи, в голяма степен ще бъде решен проблемът със социалния дъмпинг. Какво означава това – в момента, ако българин отиде да работи в Германия, не се знае какъв трудов договор ще сключи. По този начин се създава една омраза между страните членки на ЕС, тъй като се счита, че ние им вземаме хляба”, каза социалистката. По думите й напоследък в ЕС е налице политика на 3 % граница на бюджетен дефицит. И така пряко се засяга финансовият суверенитет на държавите, членуващи в съюза. Което от своя страна обрича страни като България на постоянна криза.

Кандидатът за евродепутат Катя Колева заяви: „Ако погледнете групата на ЕНП, ако се замислите кои са българските евродепутати в нея, ще установите, че вътре са не само представители на ГЕРБ. Вътре са и представители на Демократи за силна България, на СДС. Хора, които в нашата страна трудно комуникират по между си. Хора, които в нашата страна не са единни. А ние очакваме, когато отидат в Брюксел, в Европейския парламент, те да отстояват не само тяхната дясна позиция, но да отстояват наистина достойното представяне на България в Брюксел. Така, че някой да отстоява българския интерес. А какво ще видим в групата на социалисти и демократи и в ПЕС? Там виждаме една консолидирана група от европейски политици, които винаги са подкрепяли България. И това не е маловажно. Не беше маловажно до нас да има наистина хора, наши колеги, които декларират чрез своите правителства, в националните си държави, че подкрепят европейското членство на България. Без Мартин Шулц може би много трудно щяхме да станем страна – членка на Европейския съюз през 2007 година. “

След пресконференцията д – р Лаверн подари на представителите на медиите екземпляри от своята книга „ Експертите на прехода“, а Катя Колева ги почерпи с бонбони, тъй като днес е рожденичка.

През вчерашния ден д – р Лаверн се срещна с интелектуалци и с бургаската общественост.

 

източник: пресцентър БСП Бургас

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук