24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Анхиалос през Античността” прекрачи в наши дни

Десетгодишният труд  на проф. Иван Карайотов видя бял свят благодарение на Татяна и Васил Костадинови

Дългогодишният главен уредник на Бургаския археологически музей проф. д.и.н. Иван Карайотов представи книгата си „Анхиалос през Античността”. Между кориците на книгата, която е истинско съкровище, се крият най-интересните периоди от историята  на морския град – от описание на Некропола  до сеченето на бронзови монети и бита на първите земеделци в Анхиалос.

„Книгата е плод на десетгодишните научни проучвания на проф. Карайотов. Тя е малка по обем монография, но с изключително научно значение. Тук е моментът да обърнем нужното внимание на книгоиздаването и благодетелността. В днешно време  хората,  които проявяват интерес към историята на своето родно мяста и помагат  тя да бъде разказана на идните поколения, стават все по-малко. Татяна и Васил Костадинови са пример точно за такива личности. Благодарение на тях и на лаборатория „Лина”, важна част от историята на Поморие ще пропътува до най-големите световни библиотеки”, каза редакторът на „Анхиалос през Атичността”  Георги Райков, който представи книгата пред поморийци.

книга, анхиало„Анхиалос през Античността” е  двуезично издание с богати илюстрации на културното наследство на Поморие. Тя събира проучванията от 1829 година, през чешкия изследовател и пътешественик Константин Иречек до наши дни. Гостите бяха завладяни от историята за названието на древния град. Анхиалос идва от името на речния бог  Ахелоос. Според древногръцката митология той е  син на бог Океан и на майката на Ахил – богинята Тетида.

Гостите на премиерата  разлистиха книгата и разговаряха с автора на чаша вино и под съпровода на класическа музика  в изпълнение на две талантливи дами – флейтистката   Донка Владимирова и виолончелистката Донка Сайян.

„Много съм щастлив, че огромният труд на проф. Карайотов успя да види бял свят.  Като помориец искам да призова да не забравяме в какъв град живеем. Да не  забравяме, че този град е създаден от свободни хора – от мореплаватели.  От хора, които са донесли на това място най-доброто от Древна Гърция. Нека техният дух, тяхното усещане и чувството за свобода и независимост,  да останат живи в нас”, каза управителят на лаборатория „Лина”  д-р Васил Костадинов.

Той благодари на целия екип, работил върху изданието. Специални благодарности от автора и издателя получи и редакторът Светла Асенова Проданова.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук