14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Атанаска Георгиева в съда: Съжалявам за смъртта на Алекс. Невинна съм

Апелативен съд Бургас изслуша пледоариите на страните по делото за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие. Процесът във въззивната инстанция се води по жалба на подсъдимата Атанаска Георгиева срещу постановената й от Окръжен съд Бургас на 06.03.2015 г. присъда и жалби на родителите на убитото дете, конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

С присъдата Георгиева е призната за виновна в това, че за времето от 17.00 до 19.00 часа на 10 април 2014 година в гр. Поморие, умишлено умъртвила малолетната и намиращата се в безпомощно състояние Александра, като убийство е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Решаващият съд е наложил на Атанаска наказание доживотен затвор, което да изтърпи при първоначален специален режим. Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимата да заплати на родителите на детето сумите от по 130 000 лева за всеки един от тях като обезщетение за причинени неимуществени вреди, произходящи от непозволено увреждане, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 10 април 2014  година, до окончателното им изплащане, като е отхвърлил исковете в останалата им част за разликата до 200 000.

Атанаска за доживотната си присъда: Ще се боря до край със зъби и нокти /видео/

Защитникът на Георгиева намира присъдата на първоинстанционния съд за неправилна. Той твърди, че при разглеждането на делото пред първата инстанция не е доказано авторството на деянието, както и мотива за извършването му. Според него подсъдимата е била подложена на силен психологически натиск, когато е направила лъжливи самопризнания.

Адвокатът и неговата подзащитна считат, че тялото на момиченцето е било пренесено от друго лице в жилището на подсъдимата в периода между 14.04 ч. и 19.00 ч., когато Георгиева се е намирала в РПУ гр. Поморие. Тези твърдения защитникът мотивира с показания на свидетели, които са заявили, че при първоначално извършения оглед, както и при повторния, приключил на 11.04.2014 год. в 14.04 часа, тялото на пострадалата не е намерено в жилището на Атанаска. Едва при третото претърсване, започнало същия ден в 19.00 ч., тялото е намерено под легло в помещението.

56d0281ab75d5f6a00f523240e3b5d5f

Подсъдимата Георгиева каза пред въззивния съд, че е невинна и моли за справедливо решение. В съдебната зала Георгиева за първи път от началото на процеса изрази съжаление към родителите на детето, с думите: „Много съжалявам за смъртта на Алекс. Тя беше едно прекрасно дето, малко я познавах, но съм останала с добри впечатления.“

Повереникът на частните обвинители и граждански ищци помоли съда да измени първоначално постановената присъда, като постанови наказание доживотен затвор без замяна и уважи гражданските им претенции до размер на 200 000 лв. по отделно за двамата.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас поиска да бъде потвърдена присъдата. Според него първата съдебна инстанция не е допуснала процесуални нарушения, нито може да се оспорва, че е извършено вмененото на Георгиева деяние. Прокурорът счита, че правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е приобщил към материалите по делото направените първоначални самопризнания от подсъдимата и ги е приел за верни, тъй като те изцяло кореспондират със събраните впоследствие в хода на съдебното следствие доказателства.

Решаващият съд е обсъдил всички доказателства в тяхната съвкупност и цялост и подробно е мотивирал своя съдебен акт. Внимателно са разгледани всички тези на подсъдимата и правилно съдът е отхвърлил твърдението на Георгиева пред първата инстанция, че друг е извършил убийството. В хода на наказателното производство са изготвени множество съдебни експертизи, чрез които категорично е установено, че по веществените доказателства, послужили за извършване на убийството, е наличен единствено клетъчен материал от подсъдимата Георгиева. Няма обективни данни за участие на трето лице в извършеното престъпление. Прокурорът намира за справедливо определен и размера на гражданските претенции на ищците.

Апелативен съд Бургас обяви делото за решаване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук