23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

БСУ приема студенти по психология

БСУ е единственият университет в Югоизточна България, който от тази година обявява прием по “Психология”.

Преди седмица висшето учебно заведение получи акредитация, според стандартите на Националната агенция по оценяване и акредитиране (НАОА) в професионално направление “Психология”.

“Мотивите да акредитираме направление “Психология”  са предизвикани от интереса на младите хора и нуждата от специалисти в тази област”, заяви доц. Йонка Балтаджиева, ръководител катедра “Психология” към БСУ.

Приемът в направление “Психология” се осъществява както в една бакалавърска – “Психология”, така и в две магистърски програми – “Детска и юношеска психология” и “Психология и начално училищна педагогика”.

Всички, които са завършили висше образование в друго професионално направление, могат да се развиват в тази област, записвайки магистърска програма. Курсът им на обучение е 5 семестъра, а за завършилите същото направление – обучението е 3 семестъра.

“Амбицията да разкриваме нови специалности е породена от непрестанното  проучване на потребностите на пазара и нагласите на младите хора в страната”, сподели проф. Васил Янков, ректор на БСУ. Това е съобразено изцяло с мисията и иновативните и гъвкави подходи, които се прилагат в университета.

Според доц. Румен Бостанджиев, психологията е преди всичко практика, освен теоретични знания. Именно затова се залага на обучение с практическа насоченост. Студентите ще имат два задължителни летни стажа и практикуми по различни дисциплини, заложени в учебния план.

В Югоизточния регион има над 910 детски градини и училища, а институциите и организациите, които са свързани с образованието на подрастващото поколение, са над 1200. Именно заради това се поражда нуждата от квалифицирани специалисти.

Завършилите имат широко поле на реализация. Те могат да работят като психолози в образователната система, в здравни и болнични заведения и в службите за психологическо консултиране на МТСП. Друга възможност пред тях е работата в подразделенията на МВР и МО, в неправителствени организации, в управлението и държавната администрация, както и в съдебната система.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук