14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Вампири доведоха Дянков в Дебелт

След засиления медиен интерес към откритите вампирски погребения в Созопол от страна на световни медии като“Вашингтон пост” ,“Ю Ес Ей тудей”, Си Би Ес, Дебелт привлече вниманието и на министър Дянков. Министърът на финансите  е посетил историческата база в Дебелт и е разговарял с археолозите работещи там, съобщиха от пресцентъра на община Средец, цитирани от местния сайт „Средец нюз“. Римският град „Деултум“ нашумя в последните дни с разкритите погребенията от IV век, изпълнени с погребални ритуали срещу зли духове.

снимка: откритите погребения в Созопол

Странните скелети на вампирите от Дебелт надхвърлящи 2 метра са открити на необичайно голяма дълбочина през 2005 година, незнайно защо са погребани отново с християнски обреди след приключване на разкопките. 

От музея в Дебелт са предоставили документацията на министър Дянков, свързана с археологическите разкритията в околностите на селото.
„Благодаря за бързата реакция на министър Дянков. За нашата община е важна всяка възможност за привличане на интереса към даденостите на региона, това ще оживи икономиката тук, ще създаде нови работни места”, заяви кмета на общината Иван Жабов. 
 
Той добави още, че ще разчита и на лобиране от страна  на бургаските депутати от ГЕРБ в парламента за да  може Деултум да развие възможностите за културен, исторически и дори окултен туризъм. 
 
Преди около 3000 г. на мястото на сегашното селище е имало голям тракийски град – важно пристанище и тържище на име Добелт. Kръстопът – от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Византион (днес Истанбул). Римският град Деултум възниква като тракийско селище, по римско време става колония за ветераните от VIII Августов легион. Тук се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. От тук е преминала първата делегация, изпратена от цар Борис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.
 
Припомняме, че  Римски град Деултум влезе топ 10 на Чудесата на България изпреварвайки Рилския манастир и Велики Преслав и взе 1 млн. лева.
 
 
 
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук