13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Внезапни тестове за наркотици в бургаските училища

Проверките започват след първия учебен ден. Точните дати и в кои училища конкретно ще стартират проверките, се пазят в тайна. Родителите трябва да попълнят декларации, че са съгласни с провеждането на такива тестове, съобщи пред „Труд“ кметът на Бургас Димитър Николов.

За въвеждане на наркотестове в училищата, се заговори още през юли. Кметът призова за подкрепа от обществото, родителите, училищните настоятелства, за да се ограничи употребата на наркотици. „Ще настоявам да се даде законово основание да се правят тези тестове, когато възникнат съмнения“, заяви тогава кметът. Във всяко училище е поставена и специална кутия за анонимни сигнали, с които децата да заявяват притесненията си от обикалящи наоколо наркодилъри, ако има такива или притесненията си за свои съученици, които употребяват дрога.

През новата учебна година в Бургас, школския праг за първи път ще прекрачат над 2000 първолаци. Общият брой на учениците на територията на общината е близо 25 000. От кметството коментираха, че общината е осигурила всичко необходимо за нормалното протичане на учебната година и че преподаватели и директори нямат право да събират пари от родители.

На 15 септември 200 ученици от 26 училища в Бургас ще отправят своите послания за безопасност на пътя към шофьорите, съобщи кметът Димитър Николов. Веднага след откриването на новата учебна година, децата ще се включат в инициативата на община Бургас и новото звено за пътна безопасност, която ще стартира на площад „Тройката“. Мястото ще бъде превърнато в своеобразна площадка с улици, пешеходна пътека и светофари. Там те ще нарисуват своя призив, а най-добрите рисунки ще бъдат отпечатани на плакати, картички и флаери, които ще бъдат раздавани на шофьорите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук