10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

В Слънчев бряг стартира кампанията за британски туристи «Holiday Hangover» за безопасно лято

Днес в Слънчев бряг Консулът на Нейно Британско Величество в София – Джон О’Шонеси и Директорът на МВР – Бургас – Комисар Милен Димитров представиха стартиращата превантивна лятна кампания «Holiday Hangover», насочена към английските туристи, отсядащи по българското Черноморие. Лятната кампания за превенция “Holiday Hangover” е създадена в отговор на нарасналия брой консулски случаи, съобщи негово превъзходителство Джон О’Шонеси. Според него всяка година консулският отдел се занимава с голям брой случаи на британски граждани, изпаднали в сериозни ситуации по българското Черноморие. Миналата година консулският отдел е бил зает с над 300 случая, включващи смърт, хоспитализации, сексуални посегателства и арести.

За да помогне на британските туристи да имат спокойно и безопасно изкарване в летните курорти, Британското посолство, съвместно с полицията и местни партньори, представя широкообхватна кампания за превенция “Holiday Hangover”, която цели да предостави ценни съвети на туристите как да са в безопасност докато са на почивка.

Миналата година между 1 Май  и 1 Октомври 2012 в Британското посолство са съдействали по следните случаи с британски туристи: два случая на сексуални нападения през 2012, 3 смъртни случая, вседствие на падане от балкони, 25 хоспитализации, 24 смъртни случая, 29 други случая, изискващи допълнителна помощ, 20 изгубени паспорта в Слънчев Бряг и 2 във Варна, 9 британски гражданина бяха арестувани за различни нарушения

Консулът на Великобритания в България, базиран в София – Джон О’Шонъси сподели : “Никой не иска да му се проваля ваканцията, но миналата година станахме свидетели на нарастване на броя британските граждани, които имаха нужда от помощта на консулския отдел. Голяма част от тези случаи можеха да се предотвратят. Кампанията “Holiday Hangover” е част от нашата дейност за предотвратяване на подобни случаи и осигуряване на една спокойна и безопасна ваканция.”

 

От Британското посолство предлагат няколко съвета към британските туристи как да се пазяг, докато са на плажа: Проверете какво всъщност покрива вашата застраховка. Много стандартни полици не включват опасни спортове като водни ски или джетове. Дръжте ценните си вещи под око – издаването на нов паспорт може да Ви излезе по-скъпо, отколкото предполагате. Пасаванът и подновяването на редовния ви паспорт струва 167.50 паунда и към това добавим и чакането на опашка в българското районно полицейско управление, за да обявите паспорта си за изгубен или откраднат.Внимавайте, когато сте на балкона в хотела си – безразсъдното държание може да Ви коства живота. Бъдете винаги с приятелите си – в края на вечерта не се прибирате сами в хотела или апартамента си или с някого, когото не познавате добре. Бъдете винаги с приятелите си и имайте предвид какво се случва около вас. Проверете дали сте застраховани преди да се отправите на път – проверете дали застраховката ви покрива мотопеди и байкове преди да вземете някое под наем. Обменяйте пари само в официалните клонове на банки – не използвайте нелицензирани обменни бюра. Обявявайте всичко откраднато в полицията и питайте за бланка на английски. Помолете за преводач, ако докладвате изгубени или открадннати вещи, давате показания или сте арестувани. Не подписвайте нищо, което не разбирате. Ако ви е нужна служебна бележка от полицията, трябва да заплатите 2.50 лв. Винаги изисквайте касова бележка. При спешни случаи наберете 112 или 999 от британския ви мобилен телефон.

От посолството съветват : преди пътуването гражданите им да си направят Европейска Здравноосигурителна карта (ЕЗОК) – тя дава на притежателя си правото на спешна медицинска помощ по време на пътуване в страните от ЕС и Швейцария. ЕЗОК замести Е111 формуляра през януари 2006 и той вече не е валиден. Хора, които живеят временно или постоянно във Великобритания могат да кандидатстват за ЕЗОК. Сайтът на министерството на външните работи на Великобритания обяснява какво покрива ЕЗОК.

Кампанията на британското министерство на външните работи “Разбери преди да заминеш”(Know Before You Go) насърчава британските граждани да се подготвят за пътуването си предварително, за да избягват предотвратими проблеми. Кампанията е насочена към няколко вида туристи – от студенти, пътуващи преди следването си, до туристи с пакетни ваканции; от любители на спорта до по-върастни и хора, гостуващи на приятели и роднини в чужбина. Кампанията се разработва съвместно с близо 400 партньори в областта на туризма, за да има по-голям обсег на разпространение.

През 2011/2012 г. Британското министерство на външните работи е предоставило консулска помощ на 19 874 британски граждани в чужбина, като 3 739 от тези случая са хоспитализации на британски граждани. Повече информация може да се открие в British Behaviour Abroad Report 2012 (доклада за Британското Поведение в Чужбина 2012).

Директорът на МВР – Бургас – Комисар Милен Димитров благодари на Консулът на Нейно Британско Величество в София – г-н Джон О’Шонеси за партньорството при стартиращата превантивна кампания, като заяви, че една от основните цели на Министерството на вътрешните работи е осигуряване сигурността на всички български граждани, както и на туристите, посещаващи България всяка година. И през този летен сезон полицейските служители от ОДМВР – Бургас и РУП – Несебър ще продължат да работят заедно с Британско посолство и частния сектор в духа на партньорство, като главна част от дейността на полицейските служители ще бъде активната превантивна работа. Целта е гарантиране сигурността в курортните комплекси, чрез водене на разяснителна кампания сред туристите. Комисар Димитров е убеден, че използвайки европейския опит, полицията ще се стреми да повиши качеството на предоставяните услуги, с цел осигуряване на безопасно пребиваване на чуждите граждани.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук