25.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Димитър Николов във Фейсбук: Новата транспортна схема е стрес за града, но посоката е вярна

Знам. Въвеждането на новата транспортна схема със сигурност е стрес за града. Знам- мерките са непопулярни и засягат най- вече водачите на автомобили. Аз самият съм водач и чакам на същите светофари, на които и вие чакате.
Знам, че темата предизвиква разделение. И няма как да е иначе. Нови правила не се въвеждат лесно. Дори когато трябва да оправим малко междублоково пространство хората са разделени. Едните искат паркинг, другите – пейки, третите спортно игрище, а четвъртите детска площадка. А камо ли за такава огромна промяна в града с нови правила.
Шок е, но няма как да се удовлетворят желанията на всички. Само преди няколко години всички бяха шокирани и от синята зона. Но сами се убедихте, че тя създаде ред в града. Поставянето на всяка една пешеходна пътека също предизвиква недоволство сред водачите на автомобили. Но пък все по- често Бургас вече се дава за пример, като град, в който се спира на пешеходни пътеки.
Решението е непопулярно и ми носи негативи, но е отговорно. Защото има червени линии, които не могат да се пристъпят. И едната от тях е безопасността.
Ако не наложим нови правила сега, след няколко години градът ни тотално ще е блокиран от коли. А статистиката за пътните инциденти ще е още по- стряскаща.
Когато през 70- те години на миналия век са правени основните улици и булеварди в града е имало 21 000 автомобила. Сега, при същите улици, регистрираните са вече са 208 670. Няма как да съборим сгради, за да увеличим габаритите на улиците. Няма как за 208 000 коли да има 208 000 паркоместа и бързоскоростни пътни платна, по които да се придвижим максимално бързо с автомобила си.
Или продължаваме със задръстванията и дишаме все повече автомобилни газове, или правим Бургас по- подходящото място за пешеходци и ползвателите на градския транспорт.
Към водачите на автомобили: Да, придвижването в града ще е по- бавно и с не повече от 35 км/ч. Но пък всички сме наясно, че при такава скорост е почти невъзможно да има смъртни случаи при катастрофа.
И да, светофарите са повече и ни бавят, но по- добре много светофари, отколкото много блъснати пешеходци.Ще трябва да се съобразяваме с повече пешеходни пътеки и бързата автобусна линия. За да стигнем до работа ще трябва да излизаме по- рано. Но пък близките ни, които ще изберат градския транспорт ще стигат до желаното място много по- бързо, безопасно и комфортно. И ще има повече сигурност на пътя.
На следващ етап ще има и други непопулярни мерки. В жилищни зони, където живеят много хора и има регистрирани пътни инциденти ще се забрани шофирането със скорост над 25 км/ч. Все повече малки улички в централна градска част ще се превръщат в пешеходни.
Това е тенденцията. Във всички съвременни градове с концентрирано население в ограничено пространство. Градът ни е заобиколен от море и езера и няма много опции за урбанизиране на нови територии.
Не казвам, че сме идеални. Напротив. Имаме много допуснати грешки. Оправяме ги в ежедневно, някои по- бавно, други по- бързо. Не мислете, че не чета предложенията и критиките ви. Част от тях са абсолютно основателни и ще бъдат въведени. Ще намалим част от „габърите“. Ще направим „споделено“ движението между автомобили и автобуси на няколко места в града. Ще синхронизираме светофарната сигнализация на други. На едно от големите кръгови кръстовища ще отпадне предимството на автобусите. Пейките на терминалите и автогара Юг са в гаранция и ще бъдат подменени. Отстраняваме и други нередности.
Готов съм да се съобразя с навиците на бургазлии и да приема всяко разумно предложение, но посоката ще е тази- облекченията за пешеходците и ползвателите на градския транспорт ще са за сметка на автомобилите. Няма да е лесно, но е за добро. Сигурен съм, че ще се убедите в това.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук