13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

До 2 седмици ще имаме ново лого

10 000 лева ще е цената на новото лого на България. То обаче ще бъде дадено за авторското право, което министерството трябва да откупи, за да ползва брандът в брошурите и изложенията. Това поясни в Хасково министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомни, че финалистите – графични предложения за лого на България, са седем. Те са подбрани от професионалното жури от Националната художествена академия и Съюза на Българските художници сред 83 получени предложения.

Министър Ангелкова обясни, че целта на стартиралия преди около месец и половина Национален конкурс за Лого е своеобразно продължение на по проекта за бранд стратегия на България от 2013 година, финансиран с европейски средства, по който беше изработено на практика неизползвано лого. Около този проект имаше много скандали, тъй като бяха намерени много заемки на логото на България с това на Казахстан, а заради шаренията в него то беше наречено „бъркани яйца“.

„Старото лого, изработено по проекта, което се оприличаваше на яйца на очи, не се използва. В момента ползваме едно по-старо лого. Затова, за да минимизираме рисковете по този проект, който е с европейско финансиране, стартирахме този национален конкурс“, обясни министърът на туризма.

Тя беше в Хасково на среща с представители на местната власт и туристическия бранш в сградата на областната администрация. В разговора с ресторантьорите и хотелиерите министърът посочи, че предстои до средата на май да бъде внесен в МС Законопроект за изменение и допълнение в Закона за туризма, в част от който ще бъде предложено хотелските администрации, НАП и МВР да бъдат свързани с единна информационна система.

На срещата директорът на местната Професионалната гимназия по туризъм Пенка Георгиева постави въпроса за необходимостта от повишаване на единния разходен стандарт в училищата, където се изучават професии, свързани с туристически бранш, пише в. „Страндарт“. Според нея голям проблем за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в туристическия бранш у нас е разминаването в учебните планове на професионалните училища с това, което очаква и изисква в последствие бизнесът.

По предложение на кмета на Димитровград Иво Димов в министерството на туризма ще бъде обсъдена възможността за провеждането на кръгла маса във връзка със събитията през 2019 година, когато Пловдив е обявен за Европейска столица на културата. На нея ще бъдат представени туроператорски пакети от общините в непосредствена близост до Пловдив. Мотивът на предложението на Иво Димов е, че Димитровград и Хасково, например, по АМ Марица са на отстояние от Пловдив на около 40 минути и няма проблем част от гостите, които ще пристигнат за Дните на европейската култура да отседнат в по-южните градове, както и да се водят групи по туристическите дестинации в пограничния регион.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук