21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

#Жестокост

Възпитатели в специализираните интернати наказвали момичета навън в студа само по бельо. Това стана ясно след проверката на омбудсмана Мая Манолова на специализираните заведения и възпитателните училища у нас. Вчера тя изнесе доклад с резултатите от проверката. Става дума за интерната в Подем, където възпитателите често посягали на момичетата, които нарушават дисциплината.

Омбудсманът предлага интернатите да бъдат закрити спешно и на тяхно място да бъдат създадени 28 отворени центрове за алтернативни грижи, т.е. по един център във всяка област. Отделно от тях да се направят и 4 от затворен тип, където да се настаняват онези деца, които са в конфликт със закона.

В интернатите към момента има около 2000 деца. В повечето условията са изключително лоши, учебният процес е неглижиран, липсва и медицинско обслужване. Именно затова кметовете са поели ангажимент да бъдат създавани здравни кабинети. Проверката показала още, че в интернатите се настаняват деца с тежки психични увреждания. Насилието в тези институции продължава да бъде проблем. Прилагат се и нерегламентирани наказания. Децата се наказвали с лишаване от ваканция, както и с хигиенно почистване на помещенията.

В интерната в Завет парното се пускало само за няколко часа на ден. Поради липса на течаща вода в баните децата се къпят веднъж седмично. В спалните са поставени камери. Три от учениците са с хронични психични заболявания и са на медикаментозна терапия. Едно от децата пък е ХИВ позитивно. Именно в този интернат е БГ вариантът на „бедняка милионер“. 14-годишно момче при разходка си купило билет от лотарията. Той му донесъл 100 000 лева печалба, но за негово нещастие един от възпитателите му го взел. В две от институциите пък е имало бременни момичета. Едно от тях е на 14 години и е настанено в интернат, защото се омъжило прекалено малко. В интерната в Ракитово пък децата ползвали наркотици и алкохол.

Малчуганите нямат джобни, което е причината местните често да се оплакват от набези от страна на младежите, които не могат да си купят дори и вафла, предава novinar.bg В голяма част от случаите тези интернати изпълнявали социални функции, а не възпитателни. Нормативната уредба, по която децата се вкарват в тези институции, е отпреди 60 г. Така те се наказват за неща, за които и възрастните не са подсъдими – просия, скитничество, бягство от дома, принудителна проституция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук